Världen
Nästan en tredjedel av jordens yta är obebodd, det är olika faktorer som spelar in i denna fråga som exempelvis klimatet som gör att det inte går att bo på vissa ställen. Antarktis är ett sådant exempel, ytan är nära Europas men på grund av klimatet går det inte att bo där, detta område är alltså obebott och om man jämför det med Europas befolkning på ungefär 730 miljoner så märks det att jordytan är ojämnt bebodd. Europa är jordens tredje mest bebodda världsdelen efter Afrika och Asien där befolkningstätheten ligger på 66 invånare/km2 och Antarktis är den enda världsdelen som är obebodd.
Något som också gjort att människan är spridd över jordklotet är att förr när människan var beroende av jordbruket för försörjning så byggdes samhällen upp kring floddalar, slätter och kuster. Där var jorden rik på näringsämnen eftersom områdena ofta översvämmades och vattnet tillförde näringsämnena som gynnade jordbruket t.ex. kring Nilens floddal, Indien, Kina och Bangladeshs flodslätter.
Vulkaniska områden har också goda förutsättningar för jordbruk på grund av den näringsrika askan som faller ned och gör jorden rik på näringsämnen. Indonesien på ön Java är ett exempel på detta med ett tropiskt klimat och aktiva vulkaner som skapar goda odlingsförutsättningar för bland annat ris. Java har en befolkning på 120 miljoner människor på en yta som är en tredjedel av Sverige.
En annan faktor som ibland spelar in är olika maktförhållanden då även ekonomiska resurserna och försörjningsmöjligheterna är avgörande, så alltså för att ett samhälle ska ha möjligheten att växa fram så måste många faktorer stämma överens.
En förutsättning för bosättningen som vuxit fram under det senaste århundradet är industrierna som har byggts upp runt om i världen och som ständigt utvecklas. När industrialiseringen började komma igång så blev mineraler och bränsle (kol) viktiga faktorer för att industrin skulle kunna fungera, detta gjorde att människan nu bosatte sig kring gruvor och dessa områden blev tätbefolkade på grund av nya försörjningsmöjligheter. Städer som låg bra till band ihop nya handelsvägar och växte snabbt som t.ex. New York och London.
Allt eftersom att industrialiseringsprocessen sprider sig så binder nya och gamla industriområden ihop sig med varandra och bildar nya storstadsregioner som Tokyo, Shanghai, Bombay och Lagos och detta pågår än idag.
I dagens samhälle så håller industriländerna på att övergå till ett postindustriellt samhälle, vilket betyder att fabriksarbeten ersätts med jobb inom service exempelvis. Detta medför ytterligare bosättningsmöjligheter och är ett samhälle med tjänste- och kunskapsproduktion. Företag väljer att etablera sina företag i universitetsstäder eller i städer med stora högskolor dit människor flyttar för utbildning och arbete, detta medför att allt fler kan försörja sig på tjänste- och kunskapsproduktionen.
Var människan har bosatt sig har alltid främst handlat om försörjningsmöjligheter. I alla tider så har människan flyttat dit det finns pengar att hämta eller som förr; dit det fanns överlevnadsmöjligheter. Att människan är så spridd över jordklotet är alltså inte så konstigt eftersom det på vissa platser inte går att överleva.
Sverige
Befolkningen i Sverige är väldigt ojämnt fördelad, i många delar så är befolkningstätheten 5 invånare/km2 men i Skåne så är den 100 invånare/km2. Sedan Sverige började industrialiseras så har allt fler människor flyttat in till städerna (urbanisering) och Sveriges befolkning har blivit allt mer ojämnt fördelad. Idag bor 84 % av Sveriges befolkning i tätorter men för bara 80 år sedan så bodde hälften av befolkningen på landsbygden och för 200 år sedan så bodde fyra av fem på landsbygden, detta är en effekt av industrialiseringen och hur människorna flyttade dit det fanns försörjningsmöjligheter. Det bildades då tätorter i Sverige och det finns idag vissa bestämmelser för att något ska kallas en tätort eller glesbygd. En tätort är en ort som har minst 200 invånare och har mindre än 200 meter mellan husen, en glesbygd är det när det är mer än 45 minuters bilresa till en tätort med mer än 3000 invånare. Allt eftersom urbaniseringen har pågått så har EU bestämt att ge bidrag till glesbygderna så fler ska ha möjligheten att bo kvar.
I dagens Sverige växer städerna mest kring de stora universiteten och högskolorna dit många studenter flyttar. Dessa tillväxtcenter kallas för K-regioner för att arbetena där är inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn, alltså kultur, kommunikation, kreativitet, kunskap och kompetens. Detta är städer som t.ex. Linköping, Umeå, Uppsala och Lund.
På många platser finns det också så kallad T-regioner eller tätortsregioner detta är ett sammanhängande område av tätorter med en huvudort och flera förorter runt omkring som är beroende av huvudortens arbetsmarknad trots att de ofta har egna centrum.
Källor: GEO-boken, Europas befolkningstäthet, Antarktis, faktorer som påverkar befolkningstätheten, postindustriellt samhälle, statistik tätorter Sverige, vad som räknas som en glesbygd, glesbygds bidrag, T-regioner.
torsdag 17 mars 2011
Tätbygder och glesbygder
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Efter att SBC(Statistiska Centralbyrån) förra året visade upp sin årliga befolkningsstatistik visade det sig att storstadsnära kommuner och storstäder växer i befolkning medan landsbygd och småkommuner minskar i befolkning, totalt sett var det 146 svenska kommuner som hade en växande befolkning och 143 som minskade. Kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm gladdes åt folkökningen där och hoppades också på ännu fler invånare i framtiden medans Kommunchefen i Arjeplog bekymrat konstaterade att det var framförallt kvinnor som valde att lämna småkommunerna i Norrbotten, detta skulle kunna bli ett problem i framtiden då kvinnor dominerar marknaden för vård och omsorg och inom 4-5 år kan detta leda till en akut kris eftersom det då kommer komma stora pensionsavgångar vilket både kommer att leda till mindre vårdpersonal och ett större behov av framförallt äldre vård. Av de drygt 100 000 invandrarna 2009 var den största enskilda delen återvändande svenskar. Olika kommunpolitiker påstod att en ökad invandring kan vara lösningen på landsbygdens befolkningsminskning, de säger också att man måste öka invandringen bara för att kunna bibehålla ett oförändrat invånarantal. Något man dock inte kan kontrollera om man skulle öka invandringen är att de nya invånarna bosätter sig på landsbygden och istället hjälper till med folkökningen i de stora kommunerna. Kan man kontrollera detta på något sätt?
SvaraRaderahttp://www.dn.se/ekonomi/vi-blir-fler-i-rekordfart
http://framtidensland.se/2010/03/sverige-vaxer-men-bara-i-staderna/
Nr 24 tar upp problemen med att många människor flyttar från den svenska landsbygden, då det resulterar i att den sjukvård och omsorg som finns i de glesbefolkade kommunerna påverkas negativt. Jag började då istället fundera över vad som händer när en kommun eller stad blir överbefolkad. Det bidrar såklart till praktiska och ekonomiska förändringar, som att fler bostäder byggs och att fler behöver jobb i staden. Det bidrar också till att staden växer och att energiförbrukningen i staden ökar, men det som sällan framgår är vad som skulle hända om en katastrof bröt ut i en storstad? Vad skulle hända om en epidemi bröt ut, eller om det helt plötsligt blev översvämning eller jordbävning som tvingar invånarna att evakuera staden. Eller, tänk om det skulle ske en kärnkraftverksolycka?
SvaraRaderaEn sådan kärnkraftsolycka inträffade faktiskt i Japan för några veckor sedan och den är inte på långa vägar över. Situationen i Japan vid kärnkraftverket i Fukushima har skapat stor oro bland många, inte bara på grund av den farliga strålningen och de förödande konsekvenserna för Japan som land, nej, också på grund av vad som kommer hända med alla de som bor där. Japan är väldigt tätbefolkat och många har evakuerats från området närmast kärnkraftverket men om fler människor tvingas flytta kan det resultera i kaos då de människorna inte har någonstans att ta vägen. I nuläget bor 66,2% av Japans befolkning i landets städer och Fukushima ligger bara 250 mil från ett av världens största storstadsområden, Tokyo, som är hem åt över 35 miljoner invånare. Om kärnkraftsolyckan även tvingar Tokyos invånare till evakuering så inser ni nog själva vilket stort problem som skulle uppstå då de inte heller skulle ha någonstans att ta vägen och vart skulle det finnas plats för 35 miljoner människor?
Så även om nr 24 tar upp problemen med minskande befolkning på landsbygden så glöms problemen med ökande befolkning i städerna bort. Frågan är om det är rimligt att det, som i Tokyo, bor 35 miljoner människor på en yta som är lite större än Skånes, då det uppenbart skulle bli problem om något inträffar och tvingar människorna till att flytta?
http://www.globalis.se/Statistik/Befolkningsantal#bars
http://www.globalis.se/Laender/Japan/%28show%29/indicators
http://blogg.aftonbladet.se/31271/2011/03/fukushima-varldens-storsta-karnkraftverk-250-km-fran-tokyo-36-5-milj-invanare-1
http://japanfakta.se/stad/tokyo/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tokyo
VLT: nr 76, den 1 april 2011, sidan 4
kom till saken förfan
SvaraRaderajag är bög
SvaraRadera