Just nu finns det ungefär 6,8 miljarder människor på Jorden och varje år så ökar den siffran med 80 miljoner. Man hoppas att om 50 år så har den ökningen avstannat och att siffran ligger runt 9 och 9,5 miljarder människor. Det är 2,5 miljarder fler människor idag, alltså ett helt nytt Kina och Indien. En stor del av vår befolkning lider av undernäring och hur ska då Jorden kunna ge en så mycket större befolkning föda när den inte klarar att göra det med den nuvarande levnadsstandarden? Jordens alla resurser kommer inte att ökas oavsett vilka vetenskapliga framsteg som än görs.
FN gav år 2004 ut en prognos för tre olika scenarier vad gäller befolkningens utveckling till år 2300. De tre scenarierna utgår från olika fruktsamhetstal, lågt, medel och högt. År 2300 har världen en befolkning på 2,3 miljarder med låg fruktsamhet, 9 miljarder med medel och 36,4 miljarder människor med hög fruktsamhet. Experterna räknar med att den största befolkningsökningen kommer att ske i Afrika och att 24 % av befolkningen kommer att bo där. Medellivslängden kommer också att ökas och i Japan räknas den bli över 100 år. Problemen med de här prognoserna är att utvecklingen kan saktas ner eller stanna helt beroende på oförutsägbara händelser som t.ex. nya sjukdomar och nya tekniska genombrott.
Något som även kommer påverka levnadsstandarden är energikällor. Redan just nu är det brist på olja och andra icke förnyelsebara energikällor och hur ska det då bli när vår befolkning ökar och därmed behovet av energi?
Källor: GEO-Boken, Klarar vi en växande befolkning?
Bild: http://www.djuretik.nu/?p=687
Det är främst i fattiga länder som befolkningsutvecklingen äger rum, upptill 95 % faktiskt. De länder som befolkningen ökar snabbast i är bland annat länder som Afghanistan, Kongo och Demokratiska Republiken. Men vad är det egentligen som gör att befolkningen växer?
SvaraRaderaDet sägs att det är fyra anledningar till att det sker en befolkningsutveckling. Dessa fyra punkter är:
• Traditioner: Enligt tradition i vissa kulturer vill de att de ska skaffa många barn, detta höjer då befolkningssiffran.
• Religion: Hör ihop lite med tradition, det kan vara som så att religionen vill att man ska skaffa barn och då enligt religionen inte använda preventivmedel för att hindra att ett barn föds.
• Fattigdom: I vissa familjer i dessa länder så skaffar man många barn för att så säga säkra sig om att något av barnen ska få ett jobb och hjälpa att försörja familjen.
• Brist på kunskap: Man har inte tillgång till samma kunskap som i mer utvecklade länder har. Man vet helt enkelt inte tillräckligt mycket om sjukdomar och preventivmedel.
Men hur ska ett land som innehåller dessa fyra punkter göra om de vill ha ett land med kontrollerad befolkning (ett I-land)? Landet måste gå igenom fyra olika steg. För att sammanfatta dessa steg så utvecklas landet från att vara ett fattigt land med mycket sjukdomar till att landet får det lite bättre ekonomisk och alltså då bättre ställt. Inte alls lika många dör och man skaffar då inte lika många barn heller. När de sedan nått det sista steget har landet nått det alla I-länderna har idag. Landet kan då erbjuda utbildning och arbeten, man har mer kunskap och levnadsstandarden är nu bättre för de allra flesta. Genom dessa steg skulle länder med hög befolkning att minska.
Källor: http://www03.edu.fi/svenska/distansgymnasiet/ny_laroplan/geografi/geografi3/sidor/befolkning/befolkning.htm
http://www.samhallskunskap.se/mil_befolkning.shtml
Dessa prognoser är väldigt osäkra. Det är uppskattningar både historiskt och futurist sett, därför är siffrorna osäkra. Det är också konsekvenserna. På 60-talet var man säker på att befolkningsökning skulle leda till svältkatastrofer. Det må ha funnits svält katastrofer men inte p.g.a. befolkningsökningen. Ett annat exempel är hur man ser på åldersutvecklingen. Det finns mycket som pekar på att medellivslängden kommer att öka men man vet inte hur mycket och därför blir prognoserna osäkra.
SvaraRaderahttp://folk.uio.no/keilman/Velferd.pdf
http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldens_befolkning
http://www.framtidsstudier.se/filebank/files/20051201$132746$fil$aSCjy7imPgH9D2BjQETD.pdf