Sverige har alltid varit ett land med mycket rörelse, invandring och utvandring är inget okänt. Trots att det har förekommit så pass länge i vårt land så står de senaste 150 åren ut markant i detta ämne. Många flyttade ut från städer, upp till norr där det fanns mycket odlingsjord att bruka. Även den stora utvandringen från Sverige, främst till Nordamerika, inträffade vid sekelskiftet mellan 1800 och 1900-talet. Inte mindre än 1,2 miljoner svenskar emigrerade till Amerika.
Om den utvandringen inte skulle ha inträffat skulle förmodligen Sveriges befolkning vara dubblad idag. Tänk bara hur dagens Sverige då skulle gestalta sig. Med cirka 18 miljoner istället för 9 miljoner skulle vi säkert inte ha lika mycket obebodd mark och urbaniseringen skulle förmodligen inte vara lika stark och påtaglig. Vi hade nog inte haft det lika bra ställt idag och vi skulle absolut inte finnas med på listan över världens rikaste länder. Vad skulle vi behöva producera för att köpa det befolkningen behöver? Vi hade behövt jordbruket mer än vi behöver idag för att ens kunna mätta allas magar, men kruxet med det är att vi inte riktigt har klimatet för det kravet. Däremot har vi tillgångar som t.ex. gruvdrift och stålindustri men frågan är om dessa hade räckt för en befolkning på 18 miljoner.
Runt 1950talet försvann trenden att flytta norrut och folk flyttade nu istället tillbaka till de södra delarna av landet och den trenden harfaktiskt hållit i sig ända tills idag – ca 80 % av Sveriges befolkning bor söder om Uppsala.
Efter andra världskriget slut var stora delar av Europas industri utslaget, något som ökade efterfrågan på svenska varor och tjänster betydligt. Men för att hänga med i utvecklingen var Sverige tvunget att rekrytera stora massor arbetskraft från andra länder, något som ökade arbetskraftsinvandringen i Sverige. Många svenska företag vände sig till länder som Finland, Grekland och Jugoslavien för rekryteringar. På 1970talet minskade dock detta behov av arbetskraft, vilket ledde till en minskning av invandringen till Sverige. Denna minskning berodde också delvis på införandet av den nya antagningsprocessen. Man behövde nu antingen ett godkänt arbetstillstånd eller ett uppehållstillstånd som bara gavs ut till de mest extrema fallen, t.ex. flyktingar eller familjesplittring.
Sverige har i historien varit med om och tagit hand om många stora flyktingströmmar från hela världen. På just 70-talet efter att dessa nya regler infördes kom en stor flyktinggrupp från Latinamerika till Sverige. De flesta var politiska flyktingar som flydde från de hårda diktaturerna i deras hemländer. Efter den strömmen byggs främst flyktinglistan längre och längre eftersom det var en tid med mycket oroligheter världen över, kommunism, krig, diktaturer och förföljelser. Dessa grupper kom bl.a. från Iran och Irak. Många av dessa människor som flydde oroligheterna återvände senare när det lugnat ned sig, men även många stannade kvar i Sverige.
Den internationella migrationsstatusen förändras beroende på världens händelser. T.ex. om ett land lider av flera års missväxt, som Sverige gjorde på 1800talet, flyttar människor till ett land med bättre förhållanden. Så har det alltid varit och förhoppningsvis kommer det att förbli på det sättet. Det handlar om gästvänlighet och att man räcker ut en hjälpande hand till en person (eller en hel nation för den delen) i nöd. Om världen tappar det ”tänket” kan det leda till allvarliga konsekvenser, kanske till och med ett tredje världskrig. Det förtroendet som idag finns mellan länder och unioner (absolut inte alla länder)skulle kanske gå förlorat, och tänk vilken förödelse det skulle vara.
Källa: GEO-boken(s 127-128), samhallskunskap.se
Som det står i blogginlägget över så tror jag inte att befolkningen skulle ha dubblerats om ingen hade emigrerat. Man flyttar oftast av en anledning och under de år som flest svenskar emigrerade så var det missväxt och hungersnöd så om de hade bott kvar hade de förmodligen dött.
SvaraRaderakälla: http://www.mimersbrunn.se/Utvandringen_fraan_Sverige_8871.htm
Just nu så emigrerar flera tusental människor från Nordafrika till Italien och det kan även orsaka problem för Italien om de har en för stor hjälpande hand. Södra Italien är redan ett fattigt område och det kommer inte få plats om många fler emigrerar dit. Ett land ska hjälpa ett annat i nöd men man måste också tänka på sitt eget folk och levnadsvilkor.
källa: http://arenan.yle.fi/video/1297710334794
Genom migration så utvecklas länder. Om vi tillexempel skulle ha en person från ett fattigt land som sedan åkte till oss i Sverige och stannade i några år, så skulle den personen öka sin kompetens och sedan föra det med sig när personen i fråga flyttar tillbaka till sitt hemland. Detta gäller oftast de som kommer och studerar i ett lite rikare land. Det kan också vara så att man jobbar och tjänar stora summor pengar och skickar de till sin familj som sedan då får det bättre i det fattiga landet. På så sätt får migration mellan länder ett stort utbyte av varandra.
SvaraRaderaDetta gynnar inte bara de som exempelvis kommer från fattiga läder utan och de som bor i de lite rikare länderna. Personen som immigrerat kan ju också stanna kvar i landet och vilja starta eget företag. Går företaget bra kommer det ju också märkas på det lite rikare landets ekonomi också. Sverige till exempel vill så gärna att vi länder ska ha utbyte av varandra på detta sätt att regeringen planerar att införa att de som kommer hit för att studera eller liknande får ta med sig en person så att de inte kommer hit alldeles själva. Personen som i fråga har fått följa med får då ett arbetstillstånd. På så sätt lockas änne fler och utvecklingen i länderna går då dubbelt så snabbt.
Källor: http://www.presskontakt.se/pressreleaser/visa/pressrelease/352406/migration-och-dess/012F7220-1C51-0213-97FE-B06A35BD7D0D
http://www.regeringen.se/sb/d/14483/a/165285
http://www.regeringen.se/content/1/c6/16/51/52/8ab268ca.pdf
Att ta emot människor har många konsekvenser, dessa kan i många fall vara positiva. Men det finns också en baksida. Att immigrera eller ta emot immigranter ger ingen självklar förbättring. Vad det nu är som påverkar om det blir en lyckad förflyttning är till stora delar under vilka omständigheter immigranterna flyttar. Att immigrera kostar stora pengar och leder till en osäkrad vardag för immigranterna och att många familjer splittras. Väl på plats får fattigare familjer det svårare att uppnå en bättre levnadsstandard p.g.a. för lite resurser, brist på information eller andra barriärer.
SvaraRaderaNågra negativa effekter p.g.a. migration för ursprungslandet:
- Förlust av högutbildad arbetskraft och lägre kvalité på service.
- Minskar tillväxt och produktivitet genom att färre högutbildade finns kvar.
- Minskade skatteinkomster i och med utflyttning.
- Hemsända pengar från emigranter minskar över tiden.
Källor:
www.his.se/PageFiles/2889/global_utveckling2.doc
http://www.undp.se/HDRmigration/