torsdag 17 mars 2011

Brain Drain/Gain

Brain Drain är ett uttryck som används för att beskriva hur människor flyttar från ett land till ett annat och hur det ursprungliga landet då går miste om den kompetens som de emigrerande personerna besitter. Ofta så associerar man Brain Drain till fattiga länder där människor med hög utbildning flyttar till rikare länder för att få bättre framtidsutsikter. Det man ofta glömmer bort är att landet inte behöver vara fattigt för att Brain Drain ska ske utan att förutsättningarna endast måste vara sådana att människor med hög kompetens känner sig tvingade, eller lockade att flytta till ett annat land med bättre erbjudanden för deras tjänster. I Sverige sker till stor del vår Brain Drain av svenskar med utländsk bakgrund eller invandrare som prioriteras bort i jobbsökanden p.g.a. just utländskt påbrå. Den svenska arbetsmarknaden har väldigt svårt för att fånga upp utbildade personer från andra länder och ta tillvara dem och det de kan erbjuda.

Motsatsen till Brain Drain är Brain Gain som beskriver fördelarna som hemlandet kan få då personer som flyttat sedan kommer tillbaka med bättre utbildning som landet sluppit bekosta. Ett exempel skulle vara att en person från Eritrea kommer för att utbilda sig i Sverige där de akademiska studierna betalas av staten. Efter flera år av utbildning spenderar personen några år i Sverige innan han/hon flyttar tillbaka till Eritrea. I Sverige sker det då Brain Drain (en utbildad akademiker med hög kompetens flyttar) medan det i Eritrea sker Brain Gain (fördelen av att få en utbildad person gratis). Från detta exempel låter det som om Sverige är ett offer medan Eritrea är en slags förbrytare. Dock så fungerar det inte riktigt så i verkligheten då Sverige har många som studerar utomlands (ex. USA) för att sedan flytta tillbaka hit igen. Då är det Sverige som får Brain Gain medan USA utsätts för Brain Drain.

Dessutom så kan man läsa här att om man undersöker Brain Gain och Brain Drain under en kortare period(upp till tio år) så finns det fördelar både för hemlandet och det land personen väljer att resa till. Hemlandet får som sagt en invånare gratis utbildad om denne sedan flyttar tillbaka och det mottagande landet får oftast ha kvar denna högutbildade person ett visst antal år innan denne väljer att flytta tillbaka hem igen.

Diskussioner om hela denna process pågår hela tiden men några längre undersökningar och studier av Brain Drain/Gain har jag inte lyckats hitta. Det man vet är att Brain Drain lägger en stor ekonomisk tyngd på de länder som utsätts för det. Sverige betalar för en enstaka doktorand med fullbordad utbildning 4 miljoner kronor och Afrika har betalat 4 miljarder kronor p.g.a. Brain Drain. Detta gör det svårt för alla länder i Afrika att jobba sig upp från att vara U-länder då högutbildade flyr till andra länder vilket även leder till dålig sjukvård då många som flyttar är doktorer eller sjuksköterskor- en så kallad Care Drain.
Källor: GEO-boken(s. 125-126), wikipedia, fof.se, lio.se, va.se och liu.diva-portal.org.


3 kommentarer:

  1. Det är väldigt uppenbart att detta är ett stort problem och när jag fick reda på det här så blev jag väldigt nyfiken på vad I länderna gör för att minimera detta. En sak som vi tycker om att göra är att ge bidrag till U länderna, en stor del av dessa bidrag går till utbildning. Det här låter ju bra, vi ger pengar till dom så kan dom utbilda fler personer. Men nu får vi inte glömma att det är en stor del som emigrerar till andra länder. Så vi säger att jag är en afrikan som utbildar mig till läkare, skolan jag går på har finansierats av Sverige, när jag är klar med min utbildning så märker jag att det inte finns arbeta i mitt land, så då väljer jag att flytta till Sverige och där får jag ett arbeta, då stannar jag i Sverige så klart. Resultatet av detta är att alla dom pengar som Sverige gav U landet har gått till att utbilda en person som sedan blir svensk medborgare, och det är exakt samma ska som att ge pengar till en svenska skola.
    Who har startat ett program som heter the WHO global code of practice. I detta program så finns det några riktlinjer, en av dom är att man helst inte ska rekrytera vård personal från U länder. Trots allt detta så kvarstår problemet.

    källor:
    http://engelbrekt.wordpress.com/2007/07/27/brain-drain-arbetskraftsinvandring/

    http://whqlibdoc.who.int/hq/2010/WHO_HSS_HRH_HMR_2010
    .2_eng.pdf

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också att detta är ett ganska allvarligt problem. Jag tycker det är dåligt att det finns tillexempel väldigt begåvade läkare i andra länder(ex. Iran) som flyttar till Svergie, men här är deras utbildning inte värt något även fast de är jätte duktiga och att vi har stor nytta av bra läkare.Men att om tillexempel jag studerat i USA så har jag en mycket större chans än många som utbildar sig i Svergie att få jobb. Man tänker inte på vilken kunskap man har utan vart man studerat och lärt sig. Varför inte ta nytta av dem som flyttar hit som vill arbeta med det dom är bra på? Hittade också en sida:http://www.diasporas.se/sv/fordelar_ där det står en hel del om att oftast låginmkomstländer är de som drabbas av Brain drain. Men att de senaste tiden också kan bidra positvit eftersom migranter idag har ökade chanser att bidra till utvecklingen i sina ursprungsländer så kan termen Brain Gain vara mer aktuellt även för ursprungsländerna.

    SvaraRadera
  3. Brain Drain är ett stort problem i Kina. Studenter som kan garantera Kinas framtida utveckling flyttar utomlands för att studera och väljer sedan att inte komma tillbaka på grund av olika skäl. Enligt en studie så kommer 7 av 10 studenter aldrig tillbaka till Kina efter studier i utlandet trots att utländska studier ger högre status och även kan ge bättre arbetsmöjligheter i deras hemland. På grund av politiska oroligheter och den bristande yttrandefriheten vill många studenter inte återvända, de stannar gärna utomlands för att bli garanterade frihet och för att få behålla den höga levnadsstandarden som finns i länderna som de valt att studera i. Ett land som många kinesiska studenter väljer att studera i är Storbritannien, enda sedan Deng Xiaoping öppnade Kinas dörrar för utländska studier så har Brain Drain varit ett stort problem och ungdomar som väljer att studera i Storbritannien och andra länder har ökat sedan dess.
    För att bryta trenden så har Kina börjat erbjuda vissa yrken högre löner och även försäkrat de som tar dessa yrken om att deras barn är garanterade plaster på bra universitet, många studenter är nämligen oroliga för att det inte ska ha lönat sig att studera utomlands.

    För att försäkra Kinas framtid tror jag att det är viktigt att jobba mer för att förhindra Brain Drain. Men jag tror det är ett väldigt svårt ämne på grund av politiska situationen i Kina just nu.

    Källor:
    Statistik, högre status på utbildning bl.a: http://se.radio86.com/livsstil-i-kina/hallaa-beijing/brain-drain-den-kinesiska-begaavningsflykten
    Motarbete och varför de inte återvänder: http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fwww.guardian.co.uk%2Fworld%2F2007%2Fjun%2F02%2Finternationaleducationnews.highereducation&anno=2
    Varför de inte återvänder och Deng Xiaoping: http://www.newsweek.com/2008/08/08/the-big-brains-are-back.html#

    SvaraRadera