torsdag 17 mars 2011

Befolkningspyramid

Tryck gärna på länkarna jag har lagt upp, ni kommer förstå innehållet mycket bättre då. Enjoy!

En befolkningspyramid går ut på att visa mäns och kvinnors åldrar i olika åldersgrupper, åldersklasser och årskullar i olika länder. På så vis kan man se hur ländernas befolkningsökning ser ut och även nedgång. Pyramiderna gör så vi tex. kan läsa av hur många 40+ det finns i Tyskland, Sverige och exempelvis Hawaii. När man ska läsa av en befolkningspyramid så har män på ena sidan och kvinnor på andra sidan och på så vis kan man se mer specificerat för just mannen och kvinnan. Åldrarna står på sidan och pyramidformerna varierar från land till land.

Men då kanske ni tänker, Jaha, men varför heter det då just pyramid, eftersom man ser åldrarna och könen i olika länder. Jo, för om ni tänker er en pyramid så sätter man in de yngsta längst ned och så stiger åldrarna ju längre upp man kommer. Så längst ner kan vi hitta de som är 0-4 år medan längst upp dem som är 80+. Men eftersom åldrarna och invånar antalet varierar från land till land kan man ha olika slags pyramider. Ibland kan man kalla dem för stationära då pyramiderna börjar likna hus, men när man säger hus menar man inte bokstavligen ett fyrkantigt perfekt höghus utan pyramiden har bara börjat bli bredare på mitten. Det beror på att flera i alla åldrar når en högre ålder, den blir alltså bredare då. En vanlig pyramid är ju bredast längst ned och blir smalare och smalare tills den smalnar av vid toppen. Den smalnar av pga. att folk inte kommer upp i en hög ålder bland både kvinnor och män. Men när det gäller de stationära kan det vara ganska smala från grunden sen att de blir bredare där vid mitten och sen smalnar av mot toppen igen. Ett litet antal kan alltså ha födds ett visst år vilket gör att den är smal från grunden sen att flera medelålders människor har ett större antal i sin kull och gör pyramiden (bred) som en (rektangel). Dessa länder som har så, har en befolkning med många i åldern 24-40år. Så de länderna har en ökande medellivslängd och en låg fruktsamhet.

Om vi skulle ta och kolla på Sverige så har vi rätt så höga åldrar som vi svenskar når, så våra pyramider kan vara rätt så rektangulära. Men om ni vill ha en klarare förklaring om hur Sveriges rektangulära pyramid ser ut kan ni kolla på s. 117 i geografiboken. Sveriges pyramid visar att vi har många 40åringar dvs många 60talister (de som var födda 1960) så deras staplar är längre än de som föddes efter. Men sen så skaffade många 60talister barn runt 90talet vilket gjorde att de staplarna också blev långa, eller längre än de andra. När staplarna börjar gå ut ser de ut som ben, man brukar därför kalla dem för spindel. Staplarna är alltså ojämna då man kallar dem för spindel. Men nu ser inte allas pyramider ut så utan om man kollar på U-länderna som har större dödsrisk för undernäring, spädbarnsdöd osv får en mer pyramidfromad bild. Många barn föds men många dör tidigt, vilket gör att de höga åldrarna inte nås.

Men befolkningapyramiden ser ju inte likadan ut år efter år och ett bra exempel för att en befolkningspyramid ska kunna ändras är ifall det blir en naturkatastrof ex: som i dagens Japan. Japan är ett väldigt befolkat land och när ex naturkatastrofer eller något annat som orsakar dödsfall sker (sjukdomar, epidemier) kan deras befolkning bli mindre osv. Tryck här innan ni fortsätter läsa. Efter naturkatastrofen kan de färgade staplarna som ni ser på länken vara kortare om många dör av naturkatastrofen. Staplarna kortas alltså av då.
Efter den naturkatastrofen som skedde nu 2011 har man fått in olika uppgifter angående hur många som har dött. Någonstans emllan 10.000 och 20.000st verkar vara beräknat. Man kan även se det beräknade antalet som är försvunna mm från olika städer. Så man kan beräkna hur många som har dött och försvunnit och sen se hur det kommer att se ut för städernas invånarantal. För Japans del är det svårt och säga nu hur många män/ kvinnor som har dött, så deras befolkningspyramid minskar men det är svårt och säga hur mycket osv.
Men det är inte bara naturkatastrofer som kan ändra en pyramid. En annan faktor är något som har skett under hela historians gång, vilket är Krig. Finland hade i början va 1900-talet ett självständighets krig där 95000st människor dog. Kriget var 1918 och då låg Finlands befolkning på 3miljoner som sjönk drastiskt då de blodigaste kriget bröt ut. År 1919 som var året efter kriget var ett år då mindre barn föddes, eftersom många hade dött året innan. Året därpå 1920 började folk emigrera och man trodde då att Finland aldrig skulle komma upp till samma nivå som tidigare befolkningsmängd. Men det vände även om det fanns svackor under åren fram till 2011. Men om man kollar på år1919 är det 92år sedan det var och eftersom det var få som föddes det året har den årskullen alltid varit liten.

Som ni märker är det inte bara i nuet som vi kan läsa av dessa pyramider utan även andra årtal som innan 2011 men ävens om det kan se ut om 20-40 år framåt. Så dessa pyramider säger inte bara hur det såg ut på 90-talet eller 2011 som vi lever i idag. Utan även för framtiden, de har alltså gjort hur det kan se ut för framtida levnad. (länken: bild för Sveriges befolkning nu och då). Om man kollar lite snabbt kan man se att det kommer finnas flera äldre av båda könen 2060 än vad det gör nu 2010. Så medellivslängden ökar då i stort sätt för vårt land. Och det kan man även se eftersom folk förr ex: 1700-talet då de blev knappt 40-45år utan dog unga, men vi idag, vi kommer att bli äldre och äldre och bli upp till 80-90år. Så det sker en långsam ändring bland oss homosapiens. Kolla den sista länken noga!!


Källor: Geo-boken s.116-17 samt google bilder!
Källa: Finlands-Krig

3 kommentarer:

  1. Intressant! En befolkningspyramid påvisar framför allt könsskillnaden mellan män och kvinnor i ett land (främst länder med stor andel fattiga människor). I länder som Kina och Indien är efterfrågan på söner mycket större än på döttrar, bland föräldrar.
    Parallellt med att tekniken har förbättrats har antalet kvinnor i världen sjunkit. Ultraljud har bidragit till den könsselektiva aborten (http://en.wikipedia.org/wiki/Sex-selective_abortion_and_infanticide), som är den huvudsakliga orsaken till kvinnobristen. Dessutom blir det bara lättare och billigare att göra abort, dock så dödas även oönskade flickor efter födseln (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flickor-valjs-bort-i-kina_2478447.svd).
    En rapport från den brittiska kanalen al-Jazeera visar att 10 miljoner kvinnor har dödats före eller efter födseln de senare två decennierna.

    Eftersom man kan urskilja ständiga ökningar (därmed könsskillnader) med befolkningspyramider kan man använda dem för att förhindra kvinnobrist i världen, eftersom man då tidigt kan agera och försöka stoppa minskningen av flickor om man skulle se en ständig minskning av dem.
    Exempelvis har åtgärder vidtagits i Indien (http://www.sida.se/OmVarlden/Varlden/Briefing/Abort-av-flickfoster-okar-dramatiskt/), där man stiftade en lag som innebar att om en person sökte hjälp för att välja kön skulle denne få en böter samt tre års fängelse som straff. Dessutom infördes ett ekonomiskt bidrag till familjer som väljer att behålla sina flickor.

    Källor:
    1: http://www.sida.se/OmVarlden/Varlden/Briefing/Abort-av-flickfoster-okar-dramatiskt/
    2: http://en.wikipedia.org/wiki/Sex-selective_abortion_and_infanticide
    3: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flickor-valjs-bort-i-kina_2478447.svd

    SvaraRadera
  2. Som det står är befolkningspyramider en sorts ålders/könsdiagram som visar ett samhälles fördelning i de olika åldrarna. Alla befolkningspyramider har olika utseenden i alla samhällen. Med hjälp av detta kan man se hur stor efterfrågan på utbildning eller vilket behov av ålderdomshem det kommer att bli. Moraliteten(relativa antalet avlidna) påverkar både könen i alla åldrar. I teorin är det de som är yngst och äldst som har mest sannolikhet att dö. Vid en låg dödlighet, blir populationen yngre. Om födelsetalet plötsligt skulle minska så kommer åldersgenerationen alltid att vara färre, alltså fruktsamheten(fertiliteten) påverkar befolkningspyramiden bara i botten men effekten följer med upp i åldersklasserna.
    Nigeria är ett typiskt utvecklingsland, de har stor nativitet och en stor moralitet.
    De har alltså en karakteristisk expansiv pyramid. Till skillnad mot Nigeria så har
    Storbritannien en lök formad befolkningspyramid som de flesta välutvecklade industriländerna.

    Tre olika typer av pyramider har kunnat urskiljas: Stationär pyramid, expansiv pyramid och lök formad pyramid.
    Stationärpyramid: En stationär befolkningspyramid har ett fyrkantigt utseende och har en jämn fördelning utav befolkning.
    Expansiv pyramid: Denna pyramid har gett befolkningspyramiderna deras namn. Den har en bred botten, största delen av befolkningen är ung och den är karakteristisk för utvecklingsländer.
    Löformad pyramid: Denna typ av pyramid är idag typiskt för väl utvecklande länder för diverse faktorer gör att det inte föds många barn. Denna pyramid har även en negativ nativitetsutveckling.
    Här finns en jätte bra sida där man kan söka på län och Kommuner för olika befolkningspyramider: www.h.scb.se/kommunfakta/pyramider/index.asp
    Ni kan även se här hur framtiden ser ut för Sverige i befolkningspyramiden ”Kapitel/punkt 2: www.his.se/PageFiles/2889/befolkningspyramider.doc

    SvaraRadera
  3. När det gäller Sverige, har vi mest pensionärer och nativiteten är ganska låg. Det leder till att allt fler går i pension och det blir allt färre som jobbar. Förutsättningarna för en bättre ekonomisk tillväxt i landet, blir då inte bättre. I Europa har vi en strävan efter arbetskraft samtidigt som tillväxten av arbetskraft i andra delar av världen växer.

    Befolkningsförändringar varierar kraftigt, speciellt i Sverige. Detta leder också till att de korrelerar med ekonomiska och sociala förändringar 1. En studie kring inkomstutveckling visar att under tiden fram till 2050, kommer nästan alla länder få en minskning på antalet döda samt en minskning på antalet födda. Detta leder till att det kommer finnas få barn och få gamla, medan det kommer finnas många i arbetsför ålder. Inom dessa befolkningsförändringar är migrationen en viktig del av den. I många mindre kommuner i Sverige kan man se att individer strax över 20 år är betydligt färre eftersom de flyttar till en ny större stad för att utbilda sig. Det blir en stor påverkning på kommunens egen befolkningspyramid 2.

    1. http://www.handelsklubben.se/www/live/master/historiclecture.aspx?TreeID=247

    2. http://www.h.scb.se/kommunfakta/pyramider/pyratolka.asp

    SvaraRadera