I takt med att världens befolkning har ökat och industrialiseringen slår sig fast i flera länder så ökar även andelen människor som flyttar in i städerna. Med denna så kallade urbanisering så minskar även andelen av befolkningen som bor på landsbygden. Detta har flera påverkningar på samhället.
· Jordbrukslandskapet blir omvandlat till stadslandskap vilket ofta kommer med skador på naturen.
· Den ekonomiska och sociala distansen mellan städer och landsbygden ökar, vilket resulterar i värre förhållanden för de utanför städerna.
· Landsbygden blir tömd på unga människor som föder barn och arbetar och kvar blir de äldre som ofta är sjuka och inte alltid kan arbeta och klara sig själva.
· Vart efter att andelen av befolkningen ökar i städerna ökar även statens satsningar på just dem vilket gör att statliga institutioner som skolor och sjukhus blir en oprioriterad sak på landsbygden.
Även inom städerna kan däremot den demografiska skillnaden vara hög. Genom segmentering av städerna (ekonomisk indelning av områden, befolknings hus i en del och industrier i en annan) och segregering (indelning av olika befolknings grupper t.ex. invandrare i en del och infödd befolkning i en.)
Däremot i många U-länder så har detta inte gått lika bra och städerna har utvecklats så att istället för att växa på ytan i takt med att befolkningen ökar så har befolkningstätheten i städerna ökat.
I t.ex. Indien kommer det bli en katastrof inom några år om inget görs.
I t.ex. Indien kommer det bli en katastrof inom några år om inget görs.
Positiva framtida effekter av urbanisering:
SvaraRaderaFN säger att en urbanisering är nödvändig för en ekonomisk tillväxt i modern tid. Istället för att dra upp konsekvenser utav hela situationen och försöka hindra den omöjliga stadstillväxten i världen kan man förbättra utvecklingen genom att bidra till möjligheter att minska fattigdom och miljöförstöring.
Storbritannien, Tyskland och USA, som ju redan har genomgått den industriella revolutionens första och andra fas, upplever idag i viss mån en tillbakagång i industrialiseringen. Industrialiseringens nuvarande fas skiljer sig dock markant från de föregående. Med hjälp av ny teknologi, speciellt inom kommunikation (Internet) och samfärdsel, kan dagens industriella system nå varje del av jorden. Den industriella revolutionen har trätt i en global fas, vilket innebär att även de mest avlägsna regioner numera ingår i världsomfattande produktionsenheter.
Städer utgör också möjligheter för social mobilisering och kvinnors egenmakt. Utmaningen för de närmaste årtiondena är att lära sig att utnyttja de möjligheter urbanisering erbjuder, konstaterar UNFP. Mänsklighetens framtid hänger på detta.
Källor:
http://www.dn.se/ekonomi/stor-potential-i-snabb-urbanisering,
http://www.ne.su.se/ed/pdf/28-6-uj.pdf, http://www.unfpa.org/pds/urbanization.htm
Det stora problemet som jag tror om en person i ett U-land vill åka ifrån landsbygden för att tjäna mer pengar inne i storstan är: när man väl har kommit dit så har man ingenstans att bo. För att om så många människor tänker samma sak och vill göra på detta viset så blir det ju vanligt att man kanske bor på gatan tills man har fått en lägenhet, detta gör också att slumområderna blir allt mer folktäta. Det är visat idag att 1 miljard människor lever i slummen. Och majoriteten av dessa människor hoppades på en bättre framtid inne i staden. Sen det största problemet är att regeringen inte har någon stor påverkan av dessa områden och kan bidra med så mycket till dessa människor som lever här. Några få exempel är: - Avsaknad av social service, såsom sjukvård och utbildning
SvaraRadera- Bristfällig infrastruktur; vägar, kommunikationer, elektricitet
- Begränsade juridiska rättigheter, såsom äganderätt till bostad
Om vi kollar på hur urbaniseringen har utvecklats under åren så kan man se drastiska förändringar. 1975 var den urbana befolkningen 813 miljoner i mindre utvecklade länder och 704 miljoner i mer utvecklade länder. Sen om vi kollar på hur det såg ut 2005 så kan vi se att i U-länderna så har det ökat till 2266 miljoner men i I-länder så har det sänkts till 344 miljoner. Men denna höjning i U-länderna är allt för mycket för att den sänkning som har skett i I-länder ska kunna ge någon skillnad. Om vi sen kollar på hur det kommer se ut i framtiden så har experter fått ut detta resultat: år 2030 kommer nästan fyra miljarder människor, 80 procent av världens stadsbor, bo i städer i tredje världen. Av jordens totala befolkning är det 60 procent.
Källor: GEO-boken sida 129. http://sv.wikipedia.org/wiki/Urbanisering
http://www.sida.se/Svenska/Bistand--utveckling/Globala-utmaningar/Visste-du-detta-om-urbanisering/
Urbaniseringen handlar om att befolkningen flyttar från landsbygden till städerna (urbs = latin för Stad) och att samhället har förändrats och börjat utvecklas inom tex tekniken. Det handlar inte längre om att ha en gård med veteodling, rapsodling osv. för att försörja sin familj, nu ligger det mesta av intresset i industrialiseringen och tekniken. Det samhället efterfrågar i dagsläget handlar mer om att ha specialistkunskap om tex teknik, ekonomi, handel mm.
SvaraRaderaMan har alltså gjort städerna beroende av samhället. Man har därför lämnat jordbrukslivet för citylivet där de nya jobben finns och allt händer. Men om man kollar förr i tiden gjorde man samma sak. Kollar man exempelvis på Norrland så flyttade folket in och gjorde att befolkningen ökade då alla jobben fanns där. http://195.196.144.69/piteinter/husera/industrialisering/index.asp. Men detta är bara ett exempel för detta skedde över ungefär hela Europa och har fortsatt in på nuet. Att folk flyttar är för att, Bokstavligen säga det, kunna klara av att betala för allt man vill ha i dagens läge, få lön och kunna roa sig, ha fritidsintressen vilket urbaniseringen har gjort att man har, överhuvudtaget kunna leva ett bra och meningsfullt liv. Så då måste man söka sig dit samhället kretsar. Förr var det just att jordbruket stod i centrum tills industrialiseringen kom, då blev ju städerna populära för det var där allting låg.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Industrialisering
http://www.framtidsbygget.se/framtidsspanarna/urbanisering.html