söndag 13 mars 2011

Markförstöring

Vad är markförstöring? Ett av jordens miljöproblem! Mycket av det som en gång var skogar och vildmarker är idag odlad mark. Mycket av den odlade marken förstörs (markförstöring). Det kan ta tusentals år för jorden att återställa marken och markförstöringen påverkar otroligt många människor.Det finns många olika konsekvenser av markförstöringen.

Varför/hur sker markförstöring? Det finns flera orsaker: t.ex. erosion (den största orsaken), försaltning, skogsskövling, uttömning av jordens näringsämnen, förgiftning av kemikalier, markpackning, förlust av mark och försurning och anrikning av organiska ämnen och tungmetaller. Markförstöring sker främst i torra områden.

Hur kan man motverka markförstöringen? Det finns flera metoder! T.ex. kan man låta några träd, buskar och gräs bilda ”öar” i sluttande odlingslandskap. Man kan även odla träd i känsliga sluttningar och sedan odla nedanför träden. Det som händer om man gör något av det här är att skördarna blir mindre p.g.a. träden tar näring och vatten. Men träden ger även skugga och bevarar fuktigheten i marken och på så sätt förhindras jorderosion.

En annan metod för att minska erosion är kontursplöjning (jordbrukaren plöjer fårorna på tvären i sluttningarna och då kommer fårorna bromsa avrinningen istället för att leda vattnet)

Man kan även låta bli att plöja marken. Det är vanligt inom subtropiskt och tropiskt jordbruk! Istället sår bönderna direkt i stubben från förgående skörd. Då minskar jorderosionen med 90 % och även kostnaderna för ogräsrensning, bekämpningsmedel och konstgödning minskar.

Något annat man kan göra för att minska erosionen är att bygga terrasser i en öppen sluttning. Då stannar fuktigheten kvar längre än i en sluttning.

Även vi ”vanliga människor” (vi som inte är t.ex. bönder eller politiker och kan påverka på så sätt) kan hjälpa till att minska markförstöringen, t.ex. genom att inte använda för mycket vatten. Vi kan även försöka att påverka våra lokala politiker och visa att vi tycker att det här är ett problem som vi vill ha lösningar på!

Källor:

-Geo-boken

-Skolvision.se

-Vaxten.slu.se

-Mynewdesk.com

-Wikidpedia



4 kommentarer:

  1. Markförstöring är såklart som du säger; ett stort problem för jordens miljö. Ett av de allvarligaste problemen inom markförstöring är ökenspridningen, som i sin tur bildas av erosionen. Ökenbildning tvingar många människor att lämna sina hem och ytterligare två miljarder människor hotas att göra detta i framtiden om ökenspridningen fortsätter (http://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-miljarder-hotas-av-okenspridning).
    Ökenspridningen kan förutom miljömässiga och sociala kriser även orsaka ekonomisk och politisk konflikt i de läder som drabbas hårdast. Enligt en rapport från FN gör klimatförändringen att situationen förvärras ytterligare, och det är regeringarnas uppgift att samarbeta internationellt för att bekämpa detta hot som tvingar så många människor från sina hem (http://www.angelfire.com/tv2/loket/Desert2707.html).

    Det egentliga ansvaret anser jag ligger hos bönderna och jordbruksägarna; för att minska ökenspridning måste bönderna börja odla långsiktligt. Som det står i GEO-boken och som även du påpekade kan flera åtgärder tas för att minska den extrema markförstöring som just nu pågår (t ex odla buskar och träd i sluttningar, konturplöjning på åkrarna, sluta plöja åkrarna helt osv). Enligt mig finns relativs få nackdelar med dessa, produktionen blir som sagt tillfälligt mindre, men i längden medför det fler positiva än negativa följder. Dessutom sparar bönderna på både pengar och resurser.

    Enda anledningen att inte vidta dessa åtgärder, är tyvärr ingen dålig anledning alls. Större produktion hos bönderna innebär mer mat åt oss, och mat är nödvändigt för att vi ska kunna leva. Däremot är vi alla medvetna om att vi i ett lågsiktigt perspektiv överkonsumerar mat i västvärlden, så det kanske börjar bli dags för politikerna, EU och även FN att ta tag i detta problem på allvar. Det borde införas strikta regler för hur jordbruket ska gå till så att markförstöringen stoppas, och vår matkonsumtion bör ses över för att samtidigt göra världen mer jämställd även på detta plan.

    Många kanske tror att markförstöring aldrig kommer drabba oss i de industrialiserade och väl utvecklade länder i Europa och Amerika, men så är inte fallet. På sida tre kan vi på denna sida (http://www.gvc2.gu.se/ngeo/esben/mats/mark-filer/frame.htm) se att markförstöringen är ett globalt problem som i mer eller mindre utsträckning drabbar alla kontinenter oavsett om de är tätbefolkade, industrialiserade eller använder sig av mekaniserat jordbruk.


    Det krävs vilja, det krävs information, det krävs åtgärder och det krävs ansträngning från varje människa på denna jord, om vi inte vill att en hel tredjedel av jordens landmassa år 2100 ska bestå av öken (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=959964).

    Övriga källor:
    •GEO-boken
    •Tidigare inlägg

    SvaraRadera
  2. Men det som ni glömmer är att fram till 2020 kommer befolkningen ha öka med en tredjedel i jämförelse med antalet 1995 och därav kommer efterfrågan/behovet av mat vara större. Alltså kommer bönderna behöva producera mer. Ska man producera tillräckligt för att kunna mätta allas (i alla fall västvärldens) magar eller ska man satsa på att få en hållbar miljö i framtiden? http://www.ifpri.org/publication/soil-degradation-0
    Risken för konflikt kommer man säkert inte kunna undvika för att komma fram till en lösning. Konflikter och krig med matfrågan i centrum kommer vi säkert få se mycket av.
    Att västvärlden överkonsumerar mat och att åtgärder samt ansträngning krävs håller jag med om. Många är idag informerade om att detta är ett problem som kommer att spåra ut men viljan att förändra är liten, den existerar men det är för få som verkligen vill förändra. Det tycker jag att vi kan se genom att det fortfarande inte har skett så stora förändringar på mat fronten gällande U-länder. Milleniemål gällande hunger i världen, reklamkampanjer från bl.a. UNICEF och m.m. – deras existens indikerar på att problemet inte är löst! http://www.unicef.org/mdg/poverty.html
    Samt deras livslängd (milleniemålens och reklamens) visar att viljan finns men är låg. För skulle alla verkligen bry sig och engagera sig så skulle detta problem redan vara löst och bortglömt för länge sen!
    Vi konsumerar planeten. ”Pumpar” ut så mycket användbara resurser som vi i nuet kan tjäna på ekonomisk –så mycket vi bara orkar! När vi har blivit så pass bortskämda och överkonsumtionen har blivit en vardag, som accepteras i vårt samhälle blir det svårt att förändra det…
    Ändring och lösning krävs, men kommer det verkligen genomföras innan vi dödat Moder Jord – eller börjar det bli försent?

    SvaraRadera
  3. Övriga källor:
    - inlägget + kommentaren
    - eget resonomang
    - geo boken

    SvaraRadera
  4. Väldigt bra argument och synpunkter allesammans! Men vad är egentligen markförstöring, och vad är det som orsakar det? Jag har nu tänkt gräva lite djupare i några av dessa orsaker.
    En orsak till markförstöring, även den största som tidigare påpekat, är erosion.
    Erosion i sig är en naturlig process och syftar på den nednötning och transport av jord och berg som orsakas utav t.ex. vind och rinnande vatten. Dock så påverkar människan den naturliga erosionen genom t.ex. överbetning, avskogning samt jordbruk, vilket ofta resulterar i en högre erosionstakt.
    Jorderosion är skador som drabbar t.ex. åkrar och betesmarker på grund av att den naturliga erosionen förstärkts kan genom att, framförallt, människan försvagat den skyddande växtligheten. Det kan b.la. leda till att odlingsytan och näringsämnena försvinner, samtidigt som risken för översvämningar också ökar.
    En annan orsak till markförstöring, i framförallt I-länder, är det tidigare nämnda markpackning (eller markkompaktering). Markpackning inträffar när markytan utsätts för tryck, t.ex. pga. användandet utav traktorer och andra tunga jordbruksmaskiner, vilket orsakar att jorden pressas ihop. Att jorden pressas ihop orsakar i sin tur gas och vatten inte kan röra sig lika lätt, vilket minskar tillgången på vatten och syre. Rötterna och grödorna växer då alltså sämre.

    Sammanfattningsvis så kan man helt enkelt säga att markförstöring är när jorden/marken på ett eller annat sätt går förlorad.

    Källor:
    Tidigare inlägg
    GEO-boken s. 219-220
    http://www.ne.se/erosion/1112970#
    http://www.ne.se/jorderosion#
    http://soco.jrc.ec.europa.eu/documents/SVFactSheet-02.pdf
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Erosion (tidigare använd)
    http://www-vaxten.slu.se/marken/markfrst.htm (tidigare använd)

    SvaraRadera