söndag 20 mars 2011

Vem är flykting? +Flyktingströmmar

De personer som enligt FN:s flyktingkommissariat, eller UNHCR, klassas som flyktingar är personer som på grund av ned stående faktorer utsätts för förföljelse.
  • Ras
  • Nationalitet
  • Samhällsgrupp
  • Religion
  • Politisk uppfattning
Denna definition skapades genom Genèvekonventionen år 1951Dessa flyktingar kallas för konventionsflyktingar och de har rätt till att fly till alla länder som har skrivit på konventionen och därmed förbundit sig till att ge konventionsflyktingarna en fristad. De senaste åren har det funnits ungefär 20 miljoner konventionsflyktingar på grund av oroligheter i världen, dessa siffror kan dock ändras kraftigt från år till år.
En annan form av flyktingar är De facto-flyktingar. De facto-flyktingar räknas dock inte som flyktingar enligt Genèvekonventionen. Enligt utlänningslagen från 1989 är en de facto-flykting någon som inte klassas som en flykting av någon flyktingkonvention men inte vill återvända till sitt hemland på grund av de politiska förhållanden som råder där, dock finns det liknande möjligheter för sådana flyktingar idag genom bestämmelsen synnerligen ömmande omständigheter. Dessa flyktingar räknas dock inte som flyktingar i alla länder.
En annan slags flykting är internflyktingarna, dessa kan inte räkna med något slags internationellt skydd eller rätt till hjälp. En internflykting är en olycklig civil person som på grund av inbördes strider eller förföljelse tvingas lämna sina hemtrakter men inte lämnar landet. Man uppskattar antalet internflyktingar till mellan 20-25 miljoner världen över just nu. Det är när en internflykting passerar gränsen till ett annat land som den klassas som flykting och då får rätt till hjälp och internationellt skydd. Frågan om skydd och hjälp för internflyktingar är betydligt mer problematisk än med ”vanliga” flyktingar. UNHCR bistår just nu 6,3 miljoner internflyktingar och en livlig internationell debatt pågår för att man ska försöka komma fram till hur man på bästa sätt ska kunna hjälpa den här gruppen.
Två andra flyktinggrupper som inte kan räkna med hjälp eller skydd från andra länder är miljöflyktingar, som ger sig av från områden som blivit utsatta för miljöförstöring, och ekonomiska flyktingar som flyr från fattigdom och svält. För fem år sedan räknade man med att 50 miljoner människor skulle behöva fly från sina hem på grund av naturkatastrofer och miljöförstöring, om den siffran stämmer är jag dock osäker på.
Flyktingströmmar
Några händelser som lett till stora flyktingströmmar är:
· Europa efter andra världskriget, då fanns det drygt 20 miljoner hemlösa
· Jugoslaviens upplösning på 90-talet vilket ledde till ett par miljoner flyktingar, Det rörde sig då ofta om etnisk rensning eller tvångsförflyttning. 1 miljon etniska albaner fördrevs från det numera självständiga landet Kosovo och 200 000 etniska serber fördrevs från Kroatien.
· När Indien delades upp i det hinduiska Indien och det muslimska Pakistan.
· Efter det Afghansk-Sovjetiska kriget på 80-talet blev flyktingströmmarna från Afghanistan mycket stora och år 2003 fanns det fortfarande över 2 miljoner afghanska flyktingar kvar främst i grannländerna Iran och Pakistan. Det finns också lika många palestinska flyktingar kvar men eftersom dessa inte platsar i FNs fack för konventionsflyktingar tas de istället om hand av FN-organet UNRWA.
På senare år är det främst några av världens fattigaste länder i Afrika som de kraftiga flyktingströmmarna kommer ifrån, Idag räknar FN med att ca 30% av hela världens flyktingar lever i Afrika. Några av de länder som skapat stora flyktingströmmar är Burundi, där inbördes strider, oroligheter och fattigdom leder till hundratusentals har flytt landet och Somalia som av princip samma anledningar också har ett stort antal flyktingar.
I dagsläget tror jag själv att Nordafrika kommer få mycket stora flyktingströmmar, speciellt efter att FN, så sent som igår, gav klartecken till att göra allt som krävs för att stoppa Gaddafis styrkor. På bara två dagar har över 75 000 människor tagit sig över gränsen mellan Libyen och Tunisien. Det finns ungefär 8000 flyktingar i Libyen, främst Palestinier, och det är främst dessa flyktingar som måste komma ut ur landet då Gadaffi skyller en stor del av upproret på dessa. FN ber nu omvärldens regeringar att ta emot denna oerhörda mängd flyktingar.
Vad tror ni? Kommer vi klara av denna flyktingström?

Källor: GEO-boken, Wikipedia, Länkarna i texten, Aftonbladet

3 kommentarer:

  1. Det står inte om nr 24 menar den svenska utlänningslagen men jag utgår från det. Utlänningslagen har ändrats sen 1989,senaste gången 2005. Det har lagts till flera saker som till exempel att folk som känner förföljelse p.g.a. kön och sexuell läggning också räknas till flyktingar. Idag räknas ''de facto'' flyktingar fortfarande inte till flyktingar enligt någon konvektion men det är p.g.a. synnerligen ömmande omständigheter som låter utlänningen få uppehållstillstånd utan att utlänningen är en flykting. Innan 31 mars 2006 hette begreppet synnerligen ''ömmande omständigheter'' ''humanitära skäl'' och innan 1 juli 1995 kallades det ''synnerligen humanitära skäl''. Man brukar oftast kalla de utlänningar för flyktingar ändå. Och de som invandrar för ''humanitärinvandrare''.

    Källor: www.notisum.se
    www.migrationsverket.se
    www.wikipedia.com

    Tog lite hjälp av släktingar som jobbar kunde lite om det.

    SvaraRadera
  2. I inlägget så ställer nr 24 frågan om vi skulle klara av att ta emot en sådan stor våg av flyktingar som nu förväntas komma från Afrika. Jag började då fundera lite och försökte komma fram till något svar. Vid en sådan flyktingström så skulle det svårt för de länder som tar emot flyktingarna att ge dem det stöd, vård och omsorg som flyktingarna behöver. Detta kan försvåras ännu mer på grund av värdlandets ekonomiska situation, eller kanske för att landet redan är för tätbefolkat. Då hamnar flyktingarna i en obehaglig situation i ett främmande land där de knappt kan hitta någonstans att bo. Debatter tyder på att det finns många politiker som nu är oroade över att oroligheterna i Afrika ska leda till att för många flyktingar går i land i Europa. Det finns även de politiker, t.ex. den franska Jean-Marie Le Pen, som hävdar att Europa inte borde ta emot fler flyktingar då det skulle leda till ökad fattigdom och oordning. Detta har upprört många och i Frankrike demonstrerar man med banderoller där man ilsket påminner om franska revolutionens slagord ”Frihet, jämlikhet och broderskap” och att de gäller även de papperslösa. De demonstrerande påstår att det är rasism som är grunden för dessa politikers uttalanden.
    Tyvärr är det så att vi i Europa inte bara låter bli att ta emot flyktingar, det händer också att vi skickar tillbaka de som kommer hit för att söka skydd. Flyktingarna vet att de kan bli skickade tillbaka till sitt hemland där döden väntar på dem med lien i handen, och de lever i ständig rädsla. Det finns därför många som gömmer sig när de får veta att de inte har rätt att stanna i t.ex. Sverige och man misstänker att det finns runt 1 500 barn som gömmer sig just nu. Att riskera att bli hemskickad om polisen hittar en, gör att många av de som gömmer sig är livrädda för att t.ex. söka vård, trots att de har rätt till det enligt ny svensk lag. Förutom bristen på vård har inte heller de flyktingbarn som olagligt vistas i landet, möjlighet att gå i skolan. Det har lett till att man har fått stark kritik från FN då deras barnkonvention säger att alla barn ska ha rätt till det.
    Så mitt svar till nr 24 blir helt enkelt en motfråga.
    Om vi lyckas ta emot flyktingarna måste vi kunna ta hand om dem bättre, men hur ska vi göra det?
    http://expo.se/2011/le-pen-vill-skicka-tillbaka-nordafrikanska-flyktingar_3835.html
    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33874&a=1434102
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2598702
    http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=237517

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte besvara nr 11 fråga "Om vi lyckas ta emot flyktingarna måste vi kunna ta hand om dem bättre, men hur ska vi göra det?" Då tänkte jag inrikta mig på hur situationen i Sverige ser ut. Hur många kommer in i landet och vad finns det för organisationer som hjälper flyktingar. År 2009 så bodde det ca 1,3 miljoner invandrare i Sverige och det är 14,3 % av befolkningen. En stor del av de som invandrar är föräldralösa barn som kommer hit för at söka en asyl. Varje invandrare kommer med en levnadsöden och bakgrund som varierar från de andra men något de har gemensamt är att de är i en utsatt situation, som kan vara en traumatiska upplevelser och många flyktingar lider av posttraumatisk stresstraumatiska. Myndigheterna har en viktig uppgift att ta ett gemensamt ansvar för de berörda och se till att mottagandet av barnet och prövningen av deras ärende ges hög prioritet. Från år 2006 bestämde man att en förbättring skulle ske angående mottagningen av barnen.

    Migrationsverket är en organisation som hjälper utsatta barn och f.d Integrationsverket, Socialstyrelsen och Sveriges kommuner är andra exempel. Det finns tre olika sätt att få ett flyktingstatus i Sverige. Det är migrationsverket som godkänner personens asylansökan . En migrationsdomstol som handlar ärenden som överklagats från Migrationsverket, godkänner personens asylansökan. Det tredje sättet är att man får flyktingstatus av FN och sedan har blivit mottagen av Sverige genom vidarebosättningsprogrammet, så kallade kvotflyktingar. Till den kommun som ett flyktning kommer till har i uppgift att ta ansvar över boendet, ge stöd och hjälpa det som förskrivs i socialtjänstlagen. Att barnet får skolundervisning är en annan sak som de ser till att barnen får. När det kommer till flykting barn så får de en vårdnadshavare som de kan ta stöd från när det kommer till ekonomi, denna person brukar kallas god man.

    http://www.folkpartiet.se/Folkpartiet-nara-dig/Vastmanlands-lan/Kommuner/Koping/Motioner/Gallande-insatser-for-flyktingar-med-traumatiska-uuplevelser/
    http://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3199663
    Migratinsverket

    SvaraRadera