söndag 20 mars 2011

Vatten och mat

Tillgången på vatten och mat har ett samband, mindre tillgång på vatten betyder att tillgången på mat minskar då det krävs oerhörda mängder vatten för produktion av livsmedel, särskilt produktionen av kött.

Klimatet spelar även roll då det i varmare klimat går åt mer vatten för att odla samma mängd mat som i kallare klimat, exempelvis går det åt ungefär 3000 liter vatten i varmare klimat för att odla 1 kg vete. Samma mängd vete behöver däremot ca 400 liter i kallare klimat vilket har en positiv påverkan ur både ekonomiskt och miljömässigt perspektiv då vi spar på vattnet.

Virtuellt vatten betyder skenbart vatten och åtgärdar den orättvisa fördelningen av rent vatten till livsmedelsproduktion. Mat produceras i länder där tillgången på vatten är god och sedan exporteras till länder med mindre rent vatten, på så sätt exporteras även den mängd vatten som krävdes för att framställa livsmedlet utan att vattnet egentligen exporteras.

I världen råder mat- och vattenbrist, anledningarna till detta är många. Västvärlden slösar på naturresursen vatten medan människor i tredje världen dör av sjukdomar de ådragit sig p.g.a. smutsigt vatten. Ytterligare en anledning är den ökade befolkningsmängden runtom i världen, efterfrågan på både mat och vatten ökar i takt med befolkningen.

Enligt FN behöver en individ minst 20 liter vatten per dag, varav tre liter dricksvatten. I genomsnitt har över en miljard människor i världen tillgång till högst fem liter vatten per dag, vattnet är dessutom ofta förorenat.

En evig frågeställning lyder: Vem ska tillhandahålla de drabbade länderna med rent vatten; myndigheterna eller vinstdrivande företag?

Vattenbristen leder till större efterfrågan på vatten vilket skapar ett intresse hos företag som vill tjäna pengar, men samtidigt kan privat vatten leda till att många människor inte har råd och att vattenbristen därmed kvarstår hos befolkningen. Offentligt vatten som distribueras av myndigheter har även negativa aspekter då de ofta saknar kunskaper om hur vattnet ska nå ut till folket, det är däremot något som många större företag besitter kunskap om.

Vattenhanteringen runtom i världen sköts mestadels av myndigheterna eller kommunala bolag.

Källor: GEO, nyteknik.se, svt.se

3 kommentarer:

  1. Det är inte bara den ökade befolkningen som gjort att det blivit brist på vattentillgångarna i världen. Den globala klimatförändringen på jorden har gjort att havsnivån har höjts och att det blivit varmare på jorden. Mer naturkatastrofer har då skapats så som orkaner, översvämningar och framförallt torka i de varmare länderna. Naturkatastroferna gör att det blir brist på sötvatten. Folk tvingas dricka förorenat vatten och vatten som är förorenat skapar sjukdomar. Cirka 5000 barn dör av diarré varje dag på grund av det förorenade vattnet.
    Förr i tiden (d.v.s. cirka 100 år sedan) förbrukades vatten inte på samma sätt som idag. Idag behöver vi vatten för bearbetning av råmaterial, elproduktion och transporter. Det krävs tillexempel 150 000 liter vatten för att skapa en bil. Det är en till anledning till att vattenbristen har blivit så stor. FN har som mål att halvera antalet människor som inte får rent vatten varje dag, det är ett delmål i ett av de stora milleniemålen som ska nås år 2015. Om detta delmål inte nås (som är högst troligt) så tror FN att år 2080 kommer mer än halva jordens befolkning lida av vattenbrist. Det är därför väldigt viktigt att vi (för de kommande generationerna skull) tänker på hur vi förbrukar vårt vatten. Vi bör sluta ta vatten för givet och behandla det som den viktiga resurs den egentligen är.
    Vattenhanteringen sköts som sagt av myndigheterna eller kommunala bolag. Det franska bolaget Veola sköter vatten och avlopp i Norrtälje och i Norrköping äger E. ON vattenanläggningarna.

    länk till första stycket om klimatförändringarna: http://www.ilmastonmuutosjakehitys.fi/public/default.aspx?nodeid=38920&contentlan=3&culture=sv-FI

    Länk till andra stycket om vattentillgångarna till råmatrial, elproduktion mm.:
    http://www.ibm.com/smarterplanet/se/sv/water_management/visions/index.html?re=sph

    SvaraRadera
  2. Då vi pratar om vattenbrist så tror nog många att det är brist på just vatten det handlar om fast det egentligen betyder att det är brist på drickbart vatten. Av allt vatten på jorden så kan vi bara dricka 3 % av det (http://www.trivia.se/Hur-m%C3%A5nga-procent-av-jordens-vatten-%C3%A4r-saltvatten,0,42518.html). I dag vet vi att väldigt många smittor sprids genom vatten och livsmedel (http://www.krisinformation.se/web/Pages/Page____24532.aspx) och att man bör vara försiktig när man reser utomlands.

    Det man kan se är att det är just i utvecklingsländer som det kommer råda vattenbrist, och varför det? Jo, för att de inte har tillgång till den kunskap och det kapital som krävs för att investera i vattenreningsverk. Detta leder till en ond cirkel där avloppsvatten släpps direkt ut i sjöar och vattnet då inte blir drickbart (http://www.fc.vxu.se/~uollb02/forts.html).

    Vattenbrist är ett av våra största problem i världen men det kan inte lösas om vi inte löser andra globala problem samtidigt. En ökning av drickbart vatten kommer helt enkelt inte att ske i ett land som är fattigt och som inte har några som helst förutsättningar för att rena vatten.

    SvaraRadera
  3. Som det redan har sagts i tidigare inlägg så är det uppenbart att vi använder för mycket vatten.
    Ett bra exempel på detta är Kalifornien, tidigare så bestod det av en massa öken, men nu har man med hjälp av vatten från Coloradofloden, börjat odla en massa olika frukter. Nu kan man njuta av färska vindruvorna och apelsinerna från Kalifornien, detta låter ju jätte bra, men denna process har varit förödande för djurlivet i Coloradofloden. Allt detta skulle kunna försvinna om människorna i Kalifornien bara odlade till sig själva och inte exporterade så mycket. Konsekvenserna av detta är att man har infört en regel som förbjuder konstbevattning av trädgårdar där nu.

    källa:http://www.mimersbrunn.se/Vattenbrist_i_vaerlden_2333.htm

    Av nummer 28

    SvaraRadera