måndag 14 mars 2011

Ohälsa och sjukdomar

Varje år drabbar sjukdomar miljontals av människor världen över. De sjukdomar som sprids snabbt mellan många människor i ett stort område, under en viss tidsbegränsning, tillges benämningen epidemi. Epidemierna är oftast infektionssjukdomar som skapas av virus och bakterier, men det är inte ett kriterium. Det som kännetecknar en epidemi är att antalet drabbade ökar hela tiden tills epidemin abrupt tar slut. Fetma är också en epidemi som sprids på grund av fet mat och dålig motion hos såväl unga som gamla.

Om en epidemi sprids över en hel världsdel eller flera världsdelar med många drabbade talar man om en pandemi. Ett tydligt exempel på en pandemi är digerdöden som Europa drabbades av på 1300-talet. Råttloppor bar på pesten och gömde sig i råttornas päls. Lopporna överfördes sedan till människorna som levde tätt inpå råttorna.

En endemi är när en sjukdom förekommer regelbundet inom ett geografiskt område. Därför kan man inte klassa AIDS som en pandemi, utan som en världsendemi eftersom den förekommer ständigt utan tidsbegränsning.

Att världen drabbas av pandemier är som sagt inte regelbundet och absolut, med ett undantag av influensan som drabbar Europa varje år mellan november och maj. I Asien bildas influensastammarna och influensan sprider sigsnabbt igenom främst tempererade områden, vilket ingen har en förklaring till varför. En halv miljon människor dör av sjukdomen varje år enligt världsorganisationen WHO. Vaccin finns tack och lov, men eftersom virusets hölje förändras från år till år måste även vaccinets innehåll förändras. Men nu när man vet var viruset startar, är chansen större att vaccinet kan förbättras till nästa pandemiomgång eftersom viruset slutar utvecklats när det väl lämnat Asien. Exempel på kända influensa-pandemier är Spanska sjukan 1918-1920 som gav upphov till 20 miljoner dödsfall runt om i världen, ”asiaten” 1957 (4 miljoner döda) och ”Hong-Kong-influensan” 1968 (ungefär en miljon döda).

Vaccin är en medicin som aktiverar kroppens immunförsvar mot den infektionssjukdom vaccinet är till för att förhindra. Förr i tiden, då när man inte visste hur vaccin framställdes, visste man däremot att man var immun mot smittkoppor om man en gång fått det. Man såg till att barn fick det tidigt och därmed blev immuna resten av livet. På 1790-talet lyckades en engelsk lärare, Edward Jenner, framställa ett vaccin mot smittkoppor vilket ledde till att sjukdomen nu i stort sett är helt utrotad. Men trots att vaccinering mot t.ex. mässling existerar, dör över en miljon människor av sjukdomen varje år. Det sker främst i fattiga länder där vaccinationsprogrammen inte fungerar lika bra som i välfärdsländer. Det är avgörande för de fattiga ländernas ekonomiska framtid att unga och barn får tillgång till vaccin.

Källor: Geografi-boken, Fakta om pandemi, Wikipedia, Medical Link, DN, Historiska Museet, Epidemi.eu, Nationalencyklopedin

4 kommentarer:

  1. Det finns anledningar till att nya influensavirus uppkommer i Asien. Influensa uppkommer när människor och djur lever för nära varandra vilket förekommer i Asien (GEO), även klimatet gör det lättare för virus att utvecklas. Östra och sydöstra Asien, där virusen uppkommer och utvecklas, är mycket tätbefolkat och många människor i den delen av världen reser mellan olika storstäder i området. Detta, tillsammans med det faktum att influensa kan överleva i dessa delar av Asien året runt p.g.a. klimatet, leder till att virus sprids flitigt året runt. Viruset där dör aldrig och fortsätter att utvecklas.
    När viruset däremot lämnar Asien stannar utvecklingen av och sprids över resten av världen tills det hamnar i Sydamerika där det dör.

    Här står det mycket om virusets spridning: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/influensan-fods-i-asien-och-dor-i-sydamerika

    SvaraRadera
  2. Infektionssjukdomar är förorsakade av virus och bakterier. Virus kan smitta bakterier, växter, människor och djur och de sprids oftast genom kroppsvätskor, kontakt med avföring, via luften eller direkt kontakt med smittokällorna. Det finns över 600 olika virus sorter. Virus sätter sig ofta på luftvägarna och kan skapa förkylningar, hosta och halsont. Virus kan även sätta sig på tarmen och ge kräkningar och diarréer. Kroppen ska själv kunna bekämpa virus med hjälp av immunförsvaret men vissa virus kan vara så starka så de skapar mekanismer som gömmer sig för viruset. Det går att öka kroppens immunförsvar så den klarar av att bekämpa viruset med hjälp av virus vaccin som motverkar. De vanligaste virusen som smittar folk ständigt och jämt är förkylning, influensa, herpes och farliga virussjukdomar som hiv/aids. Till skillnad från virus kan bakterie bekämpas med hjälp av medicin. Den vanligaste medicinen som man använder mot bakterier är antibiotika. Sjukdomar som skapas av bakterier är tillexempel svinkoppor, halsfluss, tuberkulos, kikhosta, stelkramp och rosfeber. Bakterier finns överallt, i kroppen, inuti kroppen, i omgivningen mm. Många bakterier vi har är fullkomligt ofarliga och är till och med bra för oss.
    Som sagt finns det vaccin som förhindrar att virus sprids och medicin som slår ut bakterieinfektionen men det finns även sätt att förhindra att man blir smittad av virus eller bakterier:
    •Tvätta händerna ofta och alltid efter du ätit en måltid.

    •Stoppa in matvaror i kylen eller frysen direkt när du kommer hem från mataffären

    •Håll grönsaker och kött separerade från varandra

    •Om du steker kött, se till att det är genomstekt ordentligt.

    Källor:

    http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Virus-och-bakterier/

    http://www.netdoktor.se/barn/?_PageId=788

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Virus

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Bakterier

    SvaraRadera
  3. Hos djur så kallas en epidemi för epizooti och det finns många sådana runt om i världen. Epizootier får som mest uppmärksamhet då den får konsekvenser som kan dra ner på köttproduktionen eller smitta människor. Ett exempel på en sådan är galna kosjukan som fick som mest uppmärksamhet mellan slutet på 1980-talet och början på 2000-talet. Människor som blir infekterade med galna kosjukan blir så i form av en sjukdom kallad Creutzfeldt-Jakobs sjukdom.

    Som flera nämnt tidigare så är Asien en stor producent av epidemier. T.ex. så utbröt det i Sydkorea i januari i år en epizooti kallad Aphtae epizooticae som leder till blåsor på fötter och mun på klövfotade djur. Denna spridning beräknas bli den värsta i Sydkoreas historia och på tre månader så har redan 8 % av Sydkoreas totala boskap avlivats vilket är1.4 miljoner djur totalt. Denna sjukdom beräknas ha svårt att spridas till människor då viruset inte är starkt nog att överleva magsyran och därför inte kan föras vidare genom förtäring av smittat kött.

    Epidemier är alltså inte farliga bara för människor utan även för djur och från djur är det lätt att viruset utvecklas till att även kunna smitta människor.

    Källor till första stycket: http://www.epidemi.eu, http://sv.wikipedia.org/wiki/Galna_ko-sjukan#Ursprung_till_utbrottet, http://sv.wikipedia.org/wiki/Creutzfeldt%E2%80%93Jakobs_sjukdom

    Källor till andra stycket: http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/18/south-korea-foot-and-mouth, http://en.wikipedia.org/wiki/Foot-and-mouth_disease#Foot-and-mouth_disease_infecting_humans

    SvaraRadera
  4. Allt tack vare den här stora växtbaserade läkaren som botade mig från (LUPUSSJUKDOM) hans namn är dr imoloa. Jag fick lupussjukdom i över 8 år med smärtor som: leder, hudutslag, smärta i bröstet, svullna leder och många fler. De antiinflammatoriska läkemedlen kunde inte bota mig förrän jag läste om hans rekommendation. För 2 månader sedan kontaktade jag honom via hans e-postadress. drimolaherbalmademedicine@gmail.com. och han skickade växtbaserad behandling genom DHL-kurirtjänst och han instruerade mig hur man dricker det i två veckor. efter det, och jag bekräftades botad och fri på sjukhuset efter att ha tagit hans kraftfulla växtbaserade läkemedel. Du kan också botas med det om du är intresserad, han använder också sin kraftfulla växtbaserade läkemedel för att bota sjukdom som: parkisonsjukdom, vaginal cancer, epilepsi, Ångestsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, ryggsmärtor, ryggförstoring, bipolär sjukdom, hjärntumör, malign, bruxism, bulimi, cervikal skivsjukdom, hjärt-kärlsjukdom, neoplasmer, kronisk andningssjukdom, mental och beteendestörning, cystisk fibros, hypertoni, diabetes, astma Inflammatorisk autoimmunmedierad artrit. kronisk njursjukdom, inflammatorisk ledsjukdom, ryggsmärta, impotens, fetaalkoholspektrum, Dystymisk sjukdom, eksem, hudcancer, tuberkulos, kronisk trötthetssyndrom, förstoppning, inflammatorisk tarmsjukdom, bencancer, lungcancer, munsår, muncancer, kropp smärta, feber, hepatit ABC, syfilis, diarré, hiv / aids, Huntingtons sjukdom, akne i ryggen, kroniskt njursvikt, addisonsjukdom, kronisk smärta, Crohns sjukdom, cystisk fibros, fibromyalgi, inflammatorisk tarmsjukdom, svampspiksjukdom, borrsjukdom, Celiasjukdom, lymfom, allvarlig depression, malignt melanom, mani, melorheostos, menieres sjukdom, mukopolysackaridos, multipel skleros, muskeldystrofi, reumatoid artrit, Alzheimers sjukdom, återföra förhållanden. Kontakta honom idag och få ett permanent botemedel. kontakta honom via ... e-post- drimolaherbalmademedicine@gmail.com / whatssapp- + 2347081986098.
    webbplats-www.drimolaherbalmademedicine.wordpress.com

    SvaraRadera