torsdag 17 mars 2011

Befolkningsutveckling i fyra länder

För att kunna studera befolkningens ökning används metoden demografi, som är en vetenskaplig syn på förändringar och sammansättningar bland jordens befolkning. En demografi sammanställs med viktiga begrepp i en lista så man får en överblick över utvecklingen.
Viktiga demografiska begrepp:
  • Naturlig folkökning/folköverskott (underskott) – man tar nativiteten minus moraliteten.
  • Fruktsamhet/summerade fruktsamhetstalet – det genomsnittliga antal barn en kvinna föder.
  • Reproduktionstal – antal barn som måste födas för att befolkningsstorleken inte ska förändras.
  • Spädbarnsdödlighet – antal barn som dör under sitt 1:a levnadsår, anges i procent eller promille.
  • Medellivslängd – Anger de nyföddas förväntande genomsnittliga livslängd.  
  • Medianåldern – Åldern som är i mitten av den yngsta och äldsta åldern.
  • Migration – delas in i 2 områden, emigration (utvandring) och immigration (invandring). För att få reda på migrationsnettot tar man immigration minus emigration.
  • Totala folkökningen – migrationsnettot plus naturlig folkökning.
  • Förväntade levnadsålder - Den ålder som en människa förväntas att leva. 
  • Existensminimum - Ett visst belopp som en människa måste leva på för att kunna klara sig, få tillgång till mat och kläder mm.  
Denna lista med demografiska begrepp berättar hur ett land har utvecklats eller om inget har förändrats.  Varje land i världen beräknas med HDI (Human Development Index), som räknar landets levnadsstandard. I de områden där naturkatastrofer sker är de platser som de flesta dödsfallen och skadorna sker. Oftast bildas smittsamma sjukdomar pågrund av vatten brist och människorna börjar svälta efter att en naturkatastrof skett. Detta gör att dödsfallen ökar. 
Indonesien är ett exempel på en plats där många dödsfall sker på grund av landets aktiva vulkaner och jordbävningar som drabbar de bebodda öarna. Indonesien är den fjärde folkrikaste stat och består av 300 olika folkgrupper och den största folkgruppen är javaneserna. Landet befinner sig på plats 109 på FN:s index för mänsklig utveckling och har blivit inräknat i gruppen av länder som har en social och ekonomisk utvecklingsnivå på medelnivå. 
Sverige som är inräktnat i gruppen med hög utvecklingsnivå och har hamnat på sjunde plats på HDI.
Brasilien som är det femte folkrikaste landet i världen och har haft förutsättningar att lyckas bli världens starkaste ekonomier, men på grund av att de har så oerhört stora ekonomiska och sociala klyftor så finns det inga hopp om att lyckas. Brasilien räknas till gruppen av länder med hög utvecklingsnivå trots att det lever ca 1 miljon barn på gatorna. En gång i tiden var Brasilen en portugisisk koloni och det är anledningen till varför man pratar portugisiska i Brasilien.
Angola är ett land som ingår i gruppen med låg utvecklingsnivå och detta är på grund av att landet har haft svårt att utvecklas för de har varit med om ett långvarigt inbördeskrig och ett utdraget gerillakrig. Ett avtal om eldupphör undertecknades år 2002. FN rapporterade 2004 att framsteg att gjorts med livsmedelförsörjning och säkerhet. Angola satsar nu på bland annat på olje resurserna för att återuppbyggna landet.

3 kommentarer:

  1. Just detta kapitel handlar och innehåller väldigt mycket siffror och statistik, vilket inte ger speciellt mycket utrymme till en individuell tankeställare. Det man kan tillägga är skillnaderna mellan dessa länder. Det är verkligen inte bara de demografiska siffrorna som skiljer länderna åt. Även social struktur och andra offentliga faktorer ser annorlunda ut från land till land. Är detta en ond cirkel? Det skulle jag tro, att all fakta man får ut har påverkats och influerats av varandra.
    Siffrorna om befolkningen kan man inte vara 100 % säkra på i något av de andra länderna för att det inte finns något välorganiserat system som kan mätta befolkningen som vi faktiskt har i Sverige med våra personnummer. Många av dessa siffror finns det självklart en bra förklaring bakom, t.ex. att Sverige har en högre mortalitet än de andra 3 länderna, vilket beror på att Sveriges medelålder är högre, det finns alltså fler äldre människor som kommer dö. Men trots detta ligger värdarna numera relativt lågt historiskt sätt, dessa värden har alltså sjunkit allt mer pga. att den medicinska utvecklingen gått framåt.
    Kultur är också en skillnad som kan påverkar siffrorna, jag tänker på att t.ex. Angola(som är en gammal portugisisk provins)till skillnad från Sverige har en väldigt hög fruktsamhetstal, med hela 6 barn per kvinna, vilket är väldigt många fler barn än i Sverige där det bara ligger på 1,8 barn. Det kan säkert bero på många olika anledningar, men jag tror även att det ligger mycket i det att de har en annan syn på barnafödelse och den kulturen är inte lika stor i Sverige, det spelar nog en liten roll i den statistiska obalansen länder mellan.
    Källor: GEO-boken s 114-115, http://www.globalis.se/Laender/Angola/(show)/indicators/(indicator)/185, http://www.globalis.se/Statistik/Summerad-fruktsamhet/(year)/2000/(country)/191#bars

    SvaraRadera
  2. En konsekvens av en ökad befolkning är miljöförstörelsen som främst har två orsaker- ökad befolkning och en snabb, resurskrävande ekonomisk tillväxt. Enligt en artikel i Science kan ännu omkring 1 miljard hektar nu opåverkad natur, det vill säga ungefär USA:s yta, vara omvandlad till odlingsmarker, städer och infrastruktur år 2050. För att minska denna utveckling och därmed ge en ökad chans att förbättra levnadsstandarden för fler människor måste länder med hög barnafödsel komma på en lösning för att minska siffrorna. Om vi minskar befolkningen kan det också ge konsekvensen att det blir fler äldre att ta hand om.

    http://www.sciencemag.org/content/292/5525/2261/reply

    http://www.dn.se/debatt/med-dagens-fodelsetal-ar-vi-snart-134000-miljarder

    SvaraRadera
  3. Jag har valt att gå in mer på vad det är som orsakar medellivslängden i länderna i världen. Av det jag hittat så är det Andorra som är det land med den befolkning som lever längst. Men vad är det som gör att medellivslängden är så hög där? Andorra är ett ganska rikt land med mycket bra sjukvård, ren luft och en kost som är baserat på mycket olivoljor, kött och grönsaker som påverkar landets välmående. De har också en väldigt hälsosam livsstil som hålls igång genom att träna eller bara vara ute i skogen.
    Men vad är det för orsaker som gör att man inte lever länge i vissa länder? På en bild som jag hittade i Källa 1 lite längre ner så ser man på bilden var det är en låg livslängd, exempelvis i Afrikas mitt. Orsaken där tror jag är att landet inte har en så bra sjukvård som skulle behövas. Med detta så är nog ekonomin inte heller är den bästa och maten inte är så allsidig. På kartan så beräknas medellivslängden i USA vara kring dryga 73 år medan vi i Sverige har en siffra på 78 år. Detta kan kanske vara för att USA lever ett mycket ohälsosammare liv med onyttig mat. De drar då nytta av de välstånd de lever i och den bra fungerande sjukvården i landet som kan hjälpa dem.
    Källa 1: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/191
    Källa 2: http://www.nyttigt.eu/landerna-med-den-hogsta-medellivslangden-%E2%80%93-och-darfor-ligger-andorra-i-topp/

    SvaraRadera