måndag 14 mars 2011

Förutsättningar för jordbruk

Solen gassar över risfälten, kvinnor går omkring bland de små grödorna och den fuktiga luften ligger som ett tungt täcke över marken, men det är det som ögat inte ser i den här bilden som är en av de mest grundläggande förutsättningarna för ett jordbruk. Nämligen ett växtligt fenomen som kallas för fotosyntesen. I den processen tar växterna vara på solens energi som är nödvändig för att plantorna ska kunna växa. Då säger det sig självt att om plantorna är beroende av fotosyntesen är vi såklart också det, för om inte grödorna kan växa får vi inga råvaror och inte heller de andra djuren får någon föda. En annan viktig förutsättning för att vårt livsviktiga kretslopp ska gå runt är vattnet och jordmånen. Om jorden är näringsfattig och det saknas vatten, låt säga i en öken, så är det nästintill omöjligt för växterna att leva. Därför är det tur att det på de flesta ställen faktiskt finns vatten och en brukbar jord, men även där kan andra faktorer ställa till det. Temperaturen är avgörande för hur växterna trivs och är det en för hög eller låg temperatur så minskar växtligheten.

Om naturen uppfyller alla dessa förutsättningar för god växtlighet, så gäller det för oss att ta vara på den. Det finns olika sätt att bedriva ett jordbruk på och man brukar dela in det i två huvudkategorier. Det ena är extensivt jordbruk, som betyder att man bedriver ett jordbruk på en stor markyta. I ett extensivt jordbruk har man i förhållande till markytan endast ett litet kapital vilket betyder att man inte kan investera så mycket i maskiner och andra tekniska hjälpmedel. Inte heller har man tillgång till hög arbetskraft vilket resulterar i att det bara är ett fåtal personer som brukar jorden och då utan större hjälp av maskiner. Eftersom investeringarna i jordbruket är så låga har man ingen tillgång till bekämpningsmedel och teknik vilket leder till att många av grödorna blir angripna av insekter och måste kastas bort. På grund av att man måste sortera ut en massa dåliga grödor blir avkastningen, d.v.s vinsten och antalet produkter, relativt låg. Avkastningen räcker då till att försörja de få personer som producerat varorna och ibland knappt det. Extensivt jordbruk bedrivs mest i de delar av världen som inte är tätbefolkade och där det finns ett överflöd av mark.

Motsatsen till extensivt jordbruk är intensivt jordbruk. I ett sådant jordbruk har man endast en liten yta mark att bruka och man vill då få ut så hög avkastning (produkter och vinst) som möjligt. Det gör man genom att investera mycket pengar i t.ex. maskiner för att effektivisera arbetet och i besprutningsmedel för att minska mängden angripna växter. Ett sådant jordbruk kallas för kapitalintensivt jordbruk och idag är det ett vanligt sätt
att bedriva jordbruk på inom Europa och Nordamerika. I ett i-land är det inte många människor som arbetar inom jordbruket, men istället finns det ett mycket pengar att investera och det gör att man kan bedriva ett kapitalintensivt jordbruk. Ett annat slags intensivt jordbruk är det som kallas för arbetskraftsintensivt jordbruk och som man kan höra på namnet bedrivs det med hög arbetskraft, som oftast är väldigt billig. Där använder man människokraft till att skörda istället för att, som inom de kapitalintensiva jordbruket, använda maskiner. Detta sätt att producera produkter på används mest i de länder som har större tillgång på arbetskraft än kapital, d.v.s. de relativt fattiga men väldigt folkrika länderna, t.ex. de i Asien. I Asien och andra länderna som bedriver arbetskraftsintensivt jordbruk består hela 80 % av de som arbetar inom jordbruket av kvinnor, trots att det är männen som nästan uteslutande äger marken. Kvinnans roll i jordbruket är mycket viktig då de som sagt utgör 80 % av arbetskraften i de flesta u-länderna.

Trots sitt stora deltagande i jordbruket har kvinnorna väldigt lite att säga till om och det är inte alltid lätt att vara en kvinna som jobbar på t.ex. risfälten. Arbetsdagarna kan vara mycket långa, dubbelt så långa som männens, och lönen mycket dålig. Då kvinnorna dessutom lägger 90 % av sin lön på sitt hem, i jämförelse med männens 30-40 %, blir det mycket lite över till deras egen kassa. Enligt FN:s rapport om kvinnor och hunger drivs dessutom 1/3 av världens hushåll av ensamstående kvinnor och det är en lång bit kvar till jämställdhet i många delar av världen. Om jämställdheten ökar och kvinnorna får samma förutsättningar som männen inom jordbruket så tros det kunna leda till att 100 miljoner människor slipper gå hungriga!

Vilket som är det bästa sättet att driva ett jordbruk är väldigt omdiskuterat. Det finns de som säger att ett intensivt jordbruk är skadligt då behovet av att bruka liten markyta på effektivaste sätt har lett till genmodifiering och användning av giftiga besprutningsmedel, medan man på atl.nu kan läsa rapporter om att intensivt jordbruk är bra, även för miljön. Generellt anses det extensiva jordbruket vara mer miljövänligt.
När jag läser om de olika jordbruken kan jag inte låta bli att undra om det verkligen är bra att bedriva ett jordbruk som är grundat på billig arbetskraft? Det är uppenbarligen bra för affärerna men hur är det för arbetarna? Ska vi få mat på bordet på någon annans bekostnad? Och hur långt får det egentligen gå för att höja avkastningen då genmanipulerade och besprutade produkter är resultatet?

3 kommentarer:

  1. Det är i u-länderna som kvinnorna främst arbetar inom jordbruk. Nästan hela deras inkomst går till deras hem. På landsbygden har verkligheten ändrats och blivit mer mångskiftande till följd av förändrad ekonomi under de gångna årtionde. De är kvinnorna som tagit initiativ till detta och även utformat denna förändring. Detta har gjort att kvinnornas ekonomiska och sociala situation har varierat kraftigt. (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2011-0016+0+DOC+XML+V0//SV)

    Allt fler kvinnor satsar på jordbruk eftersom de är den enda försörjnings möjligheten för dem. Det är tack vare kvinnornas insatts inom jordbruk som gör att matproduktionen hålls i liv, det beror på att kvinnorna är den avgörande faktorn för hela världens matproduktion, speciellt inom jordbruksregionerna. Kvinnornas arbete måste erkännas innan alla människor kan ha tillgång till mat. Kvinnors roll negligeras inom områden som rör jordbruk, fiske, landsbygdsutveckling, boskapsskötsel och skogsbruk.(http://www.faonorden.se/start.asp?sida=8083)

    ActionAid är en organisation som arbetar med kvinnors rättigheter och vill förbättra jordbrukets situation. Att alla är medverkande i landets demokrati och att människorna ska få tillgången till sjukvård, rent vatten, mat och utbildning är viktigt för ActionAid. De bildades år 2001 i landet Senegal. På grund av att många som försörjer sig inom jordbruket är de väldigt beroende av vädret. Om vädret skulle slå fel och förstöra böndernas grödor så skulle familjens ekonomiska situation drabbas. Familjen utsätts för hunger och det kan leda till att de svälter till döds, om inte vädret ändras så att bönderna kan återuppta sin odling.(http://www.actionaid.se/omraden/afrika/senegal/)

    Om skörden skulle gå fel eller kvinnorna skulle sluta försörja sig på jordbruk så skulle vi andra människor i världen drabbas för vi kommer inte kunna få tillgång till den sorts mat som de produceras, som till exempel Senegals främsta exportintäkter utgår från jordnötter, fiske industrin men även turism. (http://www.actionaid.se/omraden/afrika/senegal/)

    SvaraRadera
  2. Detta är ett väldigt intressant ämne, och tidigare skrivare har kommit med mycket bra fakta och åsikter. Jordbruk är en väldigt viktig del av vår värld, det vet alla. Inte bara för att vi ska kunna ha det bra och ha tillgång till massa olika saker, utan också för att människor runt om i världen ska kunna försörja sig själva och sina egna. Man kan kanske tro att jordbruk är viktigast i u-länderna bara för att de inte har ett lika hög BNP som andra länder. Så är det inte riktigt, jordbruket behövs nästan överallt även i Sverige. Trots detta förs hela tiden en debatt om vikten av jordbruket. Se här:http://www.pitea-tidningen.se/debatt/artikel.aspx?ArticleId=6004553

    Eftersom att arbetskraften är en av det absolut viktigaste förutsättningen för ett gott jordbruk måste man ta vara och ta hand om det. Vi vet att jordbruk är en slitsam bransch och det innebär mycket ansträngning, och vi vet också att stora delar av jorden befolkning livnär sig på just dessa ansträngningar på t.ex. risodlingarna eller bananplantorna. Är inte det enda rätta att förse dessa människor med ett gott livsförhållande och en god säkerhet, vi skulle ju trots allt inte kunna leva våra stillsamma, sköna liv utan deras möda. http://www.svd.se/kultur/film/forvirrande-nedslag_3623541.svd. Denna länk visar på att det finns människor som vill mänskligheten väl, och det är skönt att få det bekräftat tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Något som har kommit att bli en förutsättning för ett lyckat jordbruk med hög vinst är bekämpningsmedel. Kemiska bekämpningsmedel är framtagna för att döda oönskade växter och djur men när de sprids vidare i naturen kan de förstöra mer än de hjälper. Det kan även vara skadligt för oss människor som äter grönsaker som kan ha farliga medel och kemikalier i sig. Varje år sprids 220 000 ton kemiska bekämpningsmedel vilket blir ungefär ett halvt kilo per person som vi äter under ett år.
    http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/jordbruk-och-mat/jordbrukets-miljopaverkan/bekampningsmedel/

    Man försöker hela tiden komma på nya medel som miljövänligt kan hålla odlingar friska. I vissa fall i Storbritannien har vitlök använts som bekämpningsmedel mot sniglar. Vitlöken dödar äggen i jorden och förebygger även att sniglarna äter på odlingsvaran.
    http://www.epochtimes.se/articles/2006/06/25/9329.html

    SvaraRadera