söndag 20 mars 2011

Världens befolkning

För 10.000 år sedan bodde det cirka 10 miljoner människor på jordklotet. Idag bor det 6,5 miljarder människor i världen. Det bevisar att jordens befolkning har ökat markant de senaste 10.000 åren. Befolkningsutveckligen har dock inte alltid var jämn. Vid år 0 (jesus födelse) så fanns det omkring 250 miljoner människor, men 500 år senare hade folkmängden minskat till 200 miljoner människor. På 1300-talet så blev det en kraftig befolkningsminskning på grund av digerdöden (pesten) Då var det främst Europa som drabbades och omkring 40 miljoner människor dog. Under 1900-talet skedde en explosiv befolkningsökning. Den främsta anledningen till ökningen var industriella revolutionen som kom igång i Storbritannien under 1700-talet. Människor lärde sig då att försörja sig på andra sätt och jordbruket förbättrades. Nya mediciner utvecklades så som smittkoppsvaccin som gjorde att människor kunde överleva mer sjukdomar än tidigare. Urbaniseringen och industrialiseringen blev större på grund av befolkningsökningen och i sin tur ledde industrialiseringen till ökad folkmängd. Under 1900-talet fördubblades hela befolkningen på lite mer än 30 år. År 1925 fanns det omkring 2 miljarder människor, år 1960 fanns det 3 miljarder och 1999 var det räknat upp till 6 miljarder människor . Störst var ökningen i Asien och Latin Amerika som då hade utvecklat en begynnande industrialisering med nya mediciner som t.ex. antibiotika. I dagens läge så är det de fattiga länderna i tillexempel Afrika och mellanöstern som har högst befolkningsökning, där startades ökning på 1960-talet. Varför det just är de fattiga länderna som har störst befolkningsökningen är för att de har bristande kunskaper om preventivmedel som skyddar mot gravididet. Det är även väldigt vanligt att man skaffar stor familj i fattiga länder för ju mer barn man har desto större chans är det att något av barnen skaffar jobb och kan försörja familjen. Religion och tradition påverkar också befolkningsökningen. I vissa religioner anser gud att samlag endast är till för att skaffa barn och att preventivmedel är en mänsklig uppfinning som är onaturlig och inte får användas. Nu för tiden pratas det inte längre om någon befolkningsexplosion för folkökningen har sedan 1999 minskat med 1,1%. I dagens I-länder föder folk helt enkelt inte lika många barn som förr i tiden för att levnadsstandarden har ökat. Dock växer fortfarande befolkningen med cirka 9000 människor per timme och det sägs enligt prognoserna att vi kommer vara uppe i 8-11 miljarder människor år 2100. Källa: GEO-boken sid: 108-109 Källa till bild: http://www.vegerian.se/005argument/005arg_art/005arg_bef.htm

3 kommentarer:

  1. Av nummer 19:
    Det är ett faktum att jordens befolkning ökar för varje minut men frågan är varför? Historisk sett så ser man att utvecklingen främst har berott på att människor fått det bättre ställt, så som nämnts i inlägget ovan. Men denna nya välfärd leder till nya konsekvenser, vi lever allt längre vilket leder till en ökad andel pensionärer som vi måste försörja(http://www.scb.se/statistik/_publikationer/BE0701_1950I03_BR_BE51ST0504.pdf)

    Världens befolkningsökning beräknas trappa ned vilket inte kommer leda till en ökning av unga personer fast den äldre delen av befolkningen fortsätter öka, dock i ett lugnare tempo än tidigare (http://www.un.org/esa/population/publications/sixbillion/sixbilpart1.pdf).
    Dessutom så visar statistiken från samma internetsida att Japan, Tyskland och Ryssland beräknas få det svårt med arbetskraft om några decennier, då brist på arbetskraft förväntas drabba dem värre än andra länder.

    SvaraRadera
  2. jag håller helt med att detta är ett stort bekymmer, några andra saker som också kan hända om jordens befolkning ökar är att våra resurser kommer att ta slut. det är många som tror att maten är det största problemet men så är inte fallet, det är helt klart vattnet som är viktigast. man ser redan att grundvatten nivån har börjar att sjunka i USA och Kina, detta beror på att behovet av vattnet har ökat drastiskt. man tror även att det kommer att bli fler stora epidemier för att man kommer att bo tätare och det leder till att sjukdomarna sprids lättare. sist men inte minst så kommer det att bli fler konflikter om resurser, enligt undersökningar så var en femtedel av alla konflikter 2003 relaterade till resurser, så då kan man ju föreställa sig hur många fler det skulle bli senare.

    källor:http://sigurdhsson.org/portfolio/homework/Befolkningsokningen.pdf

    SvaraRadera
  3. Ett stort problem som vi alla som kommenterat här verkar tycka. Ett problem är att människor kommer samlas i de växande storstäderna, Fn:s generalsekreterare varnade för att år 2030 kommer två tredjedelar av världens befolkning att leva i stor städer och ca. 2 miljarder i slum. Denna utveckling hotar att förstår flera års kamp mot fattigdomen. Länder som kommer öka sin befolkning stort kommer få problem med sin matförsörjning, tex. Indien.
    Detta är ju ett stor problem eftersom vi måste ha tillgång till mat, och de som lever i fattigdom kommer få det dubbelt så svårt.

    Källor: http://www.svd.se/naringsliv/varldens-befolkning-vaxer-klyftorna-okar_2038363.svd

    SvaraRadera