tisdag 22 mars 2011

De fattigas sjukdomar och välfärdssjukdomar.

Eftersom jag inte fått in ett inlägg här, utgå från inlägget som gjorts på NVSP10a:s blog för att kommentera:
http://rgnvsp10a.blogspot.com/2011/03/de-fattigas-sjukdomar-och.html

4 kommentarer:

  1. Det här inlägget fick mig att tänka till. I glaset framför mig har jag rent, kallt vatten som jag för några minuter fyllde på, direkt från kranen. Jag har då rört mig totalt tio meter. Den vardagen står i stark kontrast med människornas vardag i de fattiga länderna där det bara finns förorenat vatten att dricka som kan leda till en dödlig diarré. Rudbeckstudent säger att undernäring och svält är en bidragande orsak till varför många av sjukdomarna existerar och varför de har sådan förödande effekt. I en av länkarna i inlägget står det att undernäringen, och då också dödligheten, skulle minska enormt om man kunde bistå med mer pengar, pengar som inte tycks finnas. Att säga att man inte har råd att lägga mer pengar på något så nyttigt som välgörenhet är en lögn och jag har lite intressant fakta om hur vi väljer att spendera våra pengar. Ungefär 8 034 miljoner kronor läggs varje år på vapen, år 2008 spenderades 71,3 miljarder kronor på skönhetsoperationer i USA, Europa spenderade ca 30 miljarder kronor. Att använda en liten del av de pengarna till att stödja de fattiga ländernas ekonomiska utveckling för att på sikt förbättra levnadsvillkoren för miljoner människor och minska de svältrelaterade sjukdomarna kanske kunde vara ett alternativ? Det vill säga, om målet nu är att förbättra deras levnadsvillkor. Om vi verkligen skulle vilja förbättra levnadsvillkoren för den så kallade tredje världen skulle vi redan ha lyckats, därför ställer jag frågan, är det verkligen våra politikers vilja? 1,5 miljoner barn dör varje år bara i sjukdomen diarré och sanningen är att om alla undernärda och sjuka människor i Afrika skulle överleva så skulle befolkningen växa enormt och relativt okontrollerat. Jag tror att våra politiker är rädda för ett Afrika starkt nog att konkurrera ut oss, dessutom nu när redan Japan och Kina har blivit sådana jättar inom varje marknad.

    Källor:
    http://www.expressen.se/nyheter/1.1191654/allt-mer-pengar-laggs-pa-vapen

    http://di.se/Templates/Public/Pages/ArticlePrint.aspx?pl=35502__ArticlePageProvider

    SvaraRadera
  2. När jag läser detta blogg inlägg och kommentaren så väcks många funderingar upp i mitt huvud. Jag får skuldkänslor och skäms över att jag som person kan klaga på landet Sverige som har tekniskt allt om man jämför med u-länderna. Många säger " jag vill flytta från detta tråkiga land", men frågan som ploppar upp i mitt huvud är Sverige så dåligt? Vi har tillgång till reningsverk som renar vårt vatten så att vi kan dricka, laga mat och tvätta oss i medan andra mindre utvecklade länder inte har den här tillgången och måste rena vattnet själva eller till och med dricka smutsigt vatten. Vi har tillgången till sjukvård som räddar flera liv.

    Att hälften av alla män i världen, en tredje del av alla kvinnor och vart femte barn är överviktiga är ett stort problem. Att skylla på vems fel det är att man är överviktigt är kanske inte rätt men jag tycker att i vuxnas fall är det ens eget fel att man är överviktig i stort sett. I små barns fall så är det ju ens egna förälder som ska kontrollera och vaka över ens barns vanor och vad barnet äter för de är ju föräldrarna som uppfostrar barnen.
    Fetma kan göra att man drabbas av riskfulla sjukdomar men det påverkar mångas utseende vilket gör att man blir osäker hur man ser ut. Man kanske inte hittar kläder som passar en och man skäms över sin kropp. Stort sett på grund av den bild media har gett oss. Då alla ska vara på ett visst sätt. Om man är kvinna så ska man vara pinn smal medan en man ska har stora muskler och magrutor. Om alla ser likadana ut så kommer det inte finnas någon som är speciell. Något som jag brukar tänka är att varje individ är speciell och har något med sitt utseende som sticker ut från mängden.
    Att vara överviktig är inte sunt och därför börjar många banta. Många bantar inte på rätt sätt. Dom tror att man kan sluta att äta helt och bli smal men de är falskt. Konsekvenserna blir att kroppen tar viktiga näringsämnen från musklerna istället för fettet. Jag stör mig på att genom åren har medier gett en fel bild på hur man ska skaffa sig ett sunt livs stil genom att ge falska fakta. Därför tycker jag bästa sättet att försöka gå ner i vikt är att man går och pratar med en expert person tex en personlig tränare och en person som vet hur man ska äta för att kunna gå ner i vikt. Detta är viktigt för att man kan äta och träna rätt. Om man är extrem överviktig så kan man göra en fett sugning.
    http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Overvikt-och-fetma/
    http://www.bantasnabbt.com/
    http://www.palme.nu/free/ideal.html

    SvaraRadera
  3. Det här är verkligen ett intressant ämne, av den anledningen att det faktiskt rör oss alla. Det skapas många och intressanta funderingar i mitt huvud medan jag läser alla kommentarer och inlägget. Men en fråga som hela tiden kommer tillbaka till mig är den här ”bilden” av att välfärdssjukdomar bara existerar i västvärlden för det är bara där det finns tillräckligt med pengar för att man ska kunna ”unna” sig. Det visar sig att det inte alls stämmer längre, allt fler länder i Afrika går i västvärldens fotsteg. Fortfarande är det så att svälten dominerar ”mat problemet”, men samtidigt växer en medelklass allt snabbare fram i Afrika som börja likna vår medelklass. Hjärt och hälso sjukdomar håller på att bli ett allt vanligare problem.
    Eftersom kontinenten redan har ett antal jobbiga sjukdomsproblem att ta tag i funderar organisationer hur länderna ska kunna klara av ett till jätteproblem ekonomiskt. Så är det faktiskt också i Sverige, där välfärdssjukdomar är så pass vanligt, det kostar flera miljarder för ett land som har många hjärtsjuka t.ex.

    Jag börjar verkligen bli rädd för Afrikas framtid. Ska de någonsin lyckas? Antingen så svälter ett helt land eller när de väl har lyckats öka livsstandarden -ja då får man hjärtproblem istället. Finns det inget sätt att uppnå ett jämt välstånd i Afrika? Själv tror jag att man måste fokusera på de allra lägst ställda först, de absolut fattigaste (vilken det finns ganska många av). Om man gör det så kan man börja bygga upp landet så alla får samma utveckling. Det skulle vara mycket lättare att uppnå om hela landets befolkning låg på ungefär samma standardnivå från första början.
    Källa: http://www.fria.nu/artikel/86151
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=516435

    SvaraRadera
  4. Hej grabbar!
    Jag är glad att läsa bra innehåll här på bloggen... Jag heter Laura Antonio, från Lund, Sverige. Jag har en liknande situation som hände mig för några månader sedan, min manfamilj gillar inte mig, du har ett barn tillsammans men ändå ville hans familj att han skulle gifta sig med en annan kvinna som bor i samma grannskap, och även damen i fråga har redan haft en kärleksrelation med min man och hon hade gått långt för att starta en ond kärleksförtrollning för att avleda min mans uppmärksamhet från mig och vårt barn, så jag har kämpat för att överleva helt ensam de senaste 3 åren och vårt barn är bara två år gammal, jag gjorde allt för att få honom att stanna och ta hand om vårt barn tillsammans men på grund av naturen av den mörka magin har den andra kvinnan redan gjort på honom, min man att inte lyssna på mig eller vilja sätta ögonen på mig och vårt barn, så jag berättade detta för en vän och hon rådde mig att kontakta en andlig mentor och far som Dr.Oduduwa från en afrikansk nation i Sahara, jag kontaktade honom online och vi gjorde gratis konsultation online, efter det försäkrar han mig att han kan vända den onda besvärjelsen på hi m bort och då kommer min man att återgå till sina normala sinnen och återvända till mig och vårt barn, så jag gjorde allt han sa åt mig att göra och jag följde noga alla hans instruktioner att be en trollformel bön i mitt hus, och sedan han gjorde all annan andlig rening för min räkning i sitt tempel. bara två dagar efter att den onda besvärjelsen togs bort från min man fick jag ett missat samtal och ett röstmeddelande från min man som grät och bad mig om ursäkt och han sa att han kommer tillbaka för att träffa mig och vår son nästa dag, så jag var lite förvånad och jag sa ok jag kommer att vara hemma. igår kväll kom min man tillbaka hem till mig och han knäade ner och bad mig om ursäkt. Jag förlåter honom och fram till idag lever vi tillsammans som en lycklig familj och han älskar mig mer än någonsin tidigare just nu. Så det finns lösning på alla problem i livet, bara det vi inte vet kan vi få tillgång till. Idag delar jag detta mitt verkliga vittnesbörd med er om någon är här och letar efter en sådan lösning för att få tillbaka ex och kanske återställa ett trasigt äktenskap eller ett trasigt förhållande kan fixas inom två dagar. Jag rekommenderar starkt att du konsulterar Dr.Oduduwa online gratis konsultation via; https://wa.link/q5f107
    (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

    SvaraRadera