söndag 20 mars 2011

Jämförelse mellan länderna

För att få reda på Sveriges folkmängd så krävs några enkla tryck ifrån SCB som samkör olika databaser som ger Sveriges befolkningsantal i antal personnummer som finns registrerade. I andra länder är det inte lika enkelt. Om ett land inte använder någon form av personnummer får befolkningsräknare åka ut i landet och räkna befolkningen. Under åren mellan dessa befolkningsräkningar får man uppskatta befolkningens storlek.

Vad är det som gör att befolkningen ökar respektive minskar?
Det finns indirekta faktorer dessa är Närningstillgång, har landet mat så att det räcker till hela befolkningen? Har landet allvarlig sjukdomsspridning? Ligger landet i krig? Finns kunskap och arbetskraft inom hälsovården? Har landet födelsekontroll (hur många barn som får födas i varje familj)? Vilken ålder gifter man sig i och när skaffar man barn?

Där finns också de direkta faktorerna som är mortalitet och nativitet.

Andra faktorer som påverkar är Immigrations och emigrations antal. Alla dessa faktorer påverkar och fastställer ett lands befolkningsantal.

Sverige ligger bra till vad det gäller de indirekta faktorerna. Vi har mycket mat och inga allvarliga sjukdomsspridningar vi ligger inte i krig och har god kunskap inom vården. Vi har inte födelse kontroll men giftermålsåldern är relativt hög. Sverige ligger alltså bra till och skulle kunna klara av en större befolkningsökning.
Mortaliteten ligger på 10 ‰ i Sverige och anledningen till den höga promilleenheten är att det är ett äldrerikt land.
Nativiteten i Sverige ligger på 1.66 barn per kvinna. Reproduktionstalet är dock högre(2.1) och det leder till en befolkningsminskning i längden. Men nu finns som sagt andra faktorer som immigration som påverkar befolkningsökningen.
Migrationsnettot(immigrationen - emmigrationen) är i Sverige positivt med 1.66‰.
Det betyder att Om man sammanställer antaltet immigranter samt emigranter blev värdet possitivt med 1.66‰ Det var alltså fler som immigrerade.
Om man då jämför Sverige med Brasilien så ser man att Brasilien har mer än 20 gånger så stor befolkning. Landet har förvisso högre Nativitet och lägre mortalitet. Men antal barn som dör är 15 gånger så stor och medellivslängden är för både män och kvinnor mellan 5 och 10 år lägre i Brasilien än i Sverige.
Landets migrationsnetto är negativt med -0.03‰.

Varför ökar då Brasiliens befolkning med 3 miljoner varje år och varför kommer Sverige enligt beräkningar från SCB att endast öka till 10 milj. på drygt 15 år? För det första så är Brasilien ett mycket större land med en mycket större befolkning så tillväxten blir klart fler eftersom att det är fler som hjälper till att skapa den. Men är det enda anledningen?
Det beror troligtvis på att i Sverige har vi inte lika många i fertilitetsåldern (~15-45) som i Brasilien där den största delen av befolkningen befinner sig i just den åldern och föder fler barn per kvinna än i Sverige.
I Sverige är åldern då man föder barn omkring 30 år tillskillnad från i Brasilien där man är i äldre tonåren.

Källor : Vasabrasil ;-), Wikipedia, Wikipedia, GEOboken s. 112-115

2 kommentarer:

  1. Väldigt bra inlägg :)
    Du täcker väldigt fint skillnaderna mellan Brasilien och Sverige.
    Men Brasilien är ändå ett väldigt (relativt) utvecklat land om du jämför med andra länder.
    Hur är det med skillnaderna mellan Sverige och Angola?
    Angola har lite mera än dubbelt så stor befolkning som Sverige och är 2,7 gånger så stort ytmässigt. Landets befolknings tillväxt är hög med en nativitet på 43 människor på 1000 och en mortalitet på 17 av detsamma så kan man se att många föds medans få dör även fastän spädbarns dödligheten ligger på 150%. Mortalitets siffror är väldigt höga men nativitets siffrorna är ännu högre.
    Varför ser de ut så i Angola idag att man föder jättemånga barn fastän man vet att de troligen inte kommer dö?
    Jo. Angola har sedan dess självständighet 1975 varigt i konstant inbördeskrig mellan de olika folkgrupperna i landet och de tog inte slut fören 2002. Detta har skapat ett tankesätt bland befolkningen att man måste föda många barn eftersom de flesta antingen kommer bli dödade av soldater eller dö av svält.
    Sedan har man på senare tider även fått fram södra Afrikas olje export från landet vilket har gjort att välfärden börjat utvecklas där, även om de flesta av befolkningen fortfarande är fattiga.
    I Angola har man även en väldigt låg medelålder där den förväntade livslängden ligger mellan 45-49 år. Ungefär samtidigt som kroppen förlorar förmågan reproducera. Likt Brasilien har även Angola en mentalitet att man ska börja skaffa barn när man är i de höga tonåren.

    Källor: Landguiden.se, Wikipedia.org, GEO Geografiboken

    SvaraRadera
  2. Det var bra jämförelser ni gjort mellan U- länder och I- länder. Jag började därför undra vad som kommer hända i framtiden angående befolkningstillväxt. Hur långt kommer utvecklingen framåt för dagens fattiga länder egentligen? Kommer Världens befolkning att bli överbefolkad?

    Under de senaste 50 åren har världens befolkning ökat ovanligt snabbt. År 1950 uppgick den till 2,5 miljarder, men för närvarande är den 6 miljarder. Enligt prognoserna kommer det 2025 att finnas cirka 8,5 miljarder människor på jorden, och 2050 har siffran eventuellt hunnit stiga till 10 miljarder.

    När vi närmar oss 10 miljarder kommer livsmedelsproduktionen att behöva vara fördubblad. Med tanke på dagens resursförbrukning och utsläpp orsakar denna tillväxt stora bekymmer inte minst hur ekologisk vy, eftersom de nuvarande nästan 6 miljarderna redan har hunnit orsaka allvarliga miljöproblem.

    Man förmodar att tillväxten kommer att minska under den andra hälften av 2000-talet. De främsta anledningarna är att dagens utvecklingsländer med hög befolkningsmängd, bl.a. Kina och Indien, kommer att utveckla sina ekonomiska och politiska system och nå upp till samma utvecklingsnivå som I- länderna. Således kommer dessa länders befolkningsmodell att se i princip likadan ut som ett I-lands och kvinnor kommer att föda mindre barn. Familjeplanerings initiativ, en åldrande befolkning, och effekterna av sjukdomar som aids är några av faktorerna bakom denna minskning.

    En till anledning varför människor bor där de bor är på grund av de geografiska förhållandena. Man kan se att där det finns öken bor nästan inga människor per kvadratkilometer jämfört med vad det bor människor vid en kust, där bl.a. handeln är en avgörande faktor.

    Källor: Geo boken
    http://www.gapminder.org/videos/what-stops-population-growth/
    http://conferences.ifpri.org/2020conference/PDF/summary_bongaarts.pdf

    SvaraRadera