söndag 20 mars 2011

Befolkningspolitik Sverige & Kina.

Vad handlar egentligen befolkningspolitik om?
När man beslutar att skaffa ett eller flera barn så tycker de flesta människor att det är upp till var och en familj, men så är det inte. Idag genom nationell och internationell befolkningspolitik så drabbas många människor över deras beslut. Politiker och religiösa ledare försöker tränga sig in och påverka oss människors beslut om att skaffa ett/flera barn. Det här kan man väldigt klart se i Kina. Målsättningen för Kina år 1779 var att befolkningen högst skulle vara 1,3 milj år 2002. Efter 7 miljoner folkräknare samma år visade det sig att man hade lyckats.

Kina
Målsättningen för Kina år 1779 var att befolkningen högst skulle vara 1,3 milj år 2002. Efter 7 miljoner folkräknare samma år visade det sig att man hade lyckats.
Hur lyckades man?
Jo, myndigheterna i Kina ville sänka födelseantalet och därför infördes det ett ”barnprogram” år 1979. Myndigheterna erbjöd befolkningen gratis aborter och preventivmedel. Myndigheterna försökte också få folket att förstå att det var ett mycket bättre alternativ att gifta sig senare. Familjer som hade skaffat fler än ett barn fick betala tillbaka ”barnbidraget” de hade fått för deras första barn, medans familjer som bara skaffade ett barn inte behövde betala tillbaka pengarna. Om man bara skaffade ett barn så fick barnet dessutom en gratis högre utbildning. Kvinnlig personal tvingades göra graviditetstest av deras arbetsgivare, om det visade sig att de var gravida så tvingades de göra abort. När Kina lyckades med detta så skulle barnprogrammet avskaffas i flera delar av Kina.
Staden Shanghai som kallas ” miljon staden” föddes endast 57000 barn år 2003 medan det dog 100 000 människor.Nu säger stadens myndigheter att de vill att man ska skaffa mer än ett barn, eftersom det finns risk att det blir befolkningsminskning.
Sena aborter och mord på livsdugliga spädbarn har också uppkommit i Kina. Läkare har tvingats döda dessa spädbarn istället för att rädda de små oskyldiga. På hemsidan http://clearharmony.net berättar en erfaren kinesisk läkare om de fruktansvärda konsekvenserna fått för de kvinnor som har blivit gravida en andra gång och sjukhus personal som tvingats till att ta livet av de.


Sverige
I Sverige på 1930-talet oroade man sig för det sjunkande födelsetalet (nativiteten).
”Kris i befolkningsfrågan” hette den boken som Alva och Gunnar gav ut 1934 där det handlade om att man ville öka nativiteten och föreslog olika socialpolitiska åtgärder. Befolkningsutredningen bestämde sig för att införa barnbidrag men åt andra sidan så tyckte man också att man skulle förhindra vissa personer för att inte skaffa barn.
Ett år senare, år 1935 opererades 63 000 människor i Sverige för att det antogs en steriliseringslag. Bakom steriliseringen låg det oftast rashygieniska idéer. De människor som blev tvångssteriliserades betecknades av myndigheterna som ”sinnesslöa” och ”undermåliga”.
Idag när man har forskat kring detta och ca 1700 personer som har blivit tvångssteriliserade har fått ersättning p.g.a. kvinnorna blev steriliserande på ett väldigt felaktigt sätt.





Vad ska man göra för att detta inte ska uppstå i framtiden tror ni?
Hur ska man hantera detta på ett bra sätt?
Är det rätt att göra så mot människan? Ska inte människan få bestämma över sin egna kropp och beslut?

3 kommentarer:

  1. Ettbarnspolitiken (nämns som barnprogrammet i blogginlägget), som infördes år 1978, skapades för att förhindra sociala, ekonomiska och miljömässiga problem i Kina (http://en.wikipedia.org/wiki/One-child_policy#cite_note-3). Den infördes på grund av Kinas uppenbara överbefolkning, som enligt mig är ett allvarligt framtida hot för Kinas befolkning (http://www.megaessays.com/viewpaper/73488.html), och inte minst för landets ekonomiska tillväxt.
    Om inte ettbarnspolitiken hade införts, dvs. att landet skulle fortsätta att öka i samma takt som den gjorde innan ettbarnspolitiken infördes, hade landet blivit tvunget att ta itu med konsekvenser som överbefolkning tillför; epidemier, slumområden (pga. den ökade arbetslösheten), överväldigande sociala tjänster (såsom brottsbekämpning, utbildning och hälsa) och påfrestningar på ekosystemet från missbruk av bördig jord och produktion av stora massor avfall. En överbefolkning skulle således påverka den globala uppvärmningen (ozonlagret) genom ökade utsläpp av koldioxid pga. den stora mängden människor och de avfall som människor lämnar efter sig. Mängder av konsekvenser (http://en.wikipedia.org/wiki/Overpopulation#Effects_of_human_overpopulation) medföljer en överbefolkningssituation.

    Är det värt att förvärra världens relation till växthuseffekten för individers personliga behov av att ha fler barn?

    Källor: http://en.wikipedia.org/wiki/Overpopulation#Effects_of_human_overpopulation, http://en.wikipedia.org/wiki/One-child_policy#cite_note-3, http://www.megaessays.com/viewpaper/73488.html

    SvaraRadera
  2. Gällande den kraftiga befolkningsökningen i världen, känner jag att vissa politiker eller experter endast utgår från kortsiktiga ekonomiska perspektiv där de inte har något emot den kraftiga befolkningsökningen, utan är mer för den eftersom den kommer att hjälpa tillväxten eller utvecklingen av till exempel modern teknik och andra resurser i världen. I dessa perspektiv verkar det inte finnas något spår eller tänkande gällande miljön (som nr 17 sa, har befolkningsökningen en stor påverkan på miljön). Dessa experter har till en viss del rätt. Överbefolkning behöver inte anses som negativt, utan även positiva aspekter finns. Det talas mycket om ifall resurserna håller på att ta slut, men vi människor tar inte slut på resurser, vi skapar de. Alla resurser är ett resultat av människans arbete och i och med att vi lär oss utnyttja resurser, skapas också nya. En annan fördel, som en kines själv uttalar, är att ettbarnspolitiken i Kina har haft den positiva effekten att man blivit tvungen att ge flickor samma möjlighet som pojkar att studera och förverkliga sig 1.

    En nackdel med ettbarnspolitiken är att äldrevården och äldreomsorgen försämras 2. Den existerar knappt längre för att det är barnen som ska ta hand om föräldrarna i Kina, men vad händer när det blir allt färre barn i Kina? Det är betydligt fler individer som överstiger 60 år i Kina än de som understiger 18 år. Det blir en svår utmaning.

    1. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/manligtkvinnligt/bara-hon-ar-okej-sa-fungerar-det_241043.svd

    2. http://www.epochtimes.se/articles/2010/11/18/20283.html

    Andra källor: http://polargrevinnan.blogspot.com/2009/04/ett-barns-politiken-i-kina.html

    http://www.opednews.com/articles/The-Cold-Truth-about-Globa-by-Larry-Sakin-080810-701.html

    SvaraRadera
  3. Mycket bra inlägg! Jag skulle vilja fylla i mer om det här med steriliseringslagen. Steriliseringsfrågan har tagits upp ett antal gånger i vår riksdag. Första gången var år 1922 och då ville man att sterilisering skulle ske på utvecklingsstörda. Det var även vissa som ville att man skulle sterilisera sinnessjuka människor, de med epilepsi och även våldtäktsmän och andra sedlighetsförbrytare. Varför man ville göra detta var för att man ville få bort vissa raser från vårt folk för att man trodde att de som var ”biologiskt avseende mindervärdiga” skulle föröka sig och bli fler och fel. (Vid det här laget visste man inte att dessa sjukdomar inte spred sig vidare.) Man började nu göra en utredning om denna fråga och utredningen var klar år 1929. Lagen skulle alltså tillämpas på de som ansågs vara mindervärdiga. År 1934 genomförde man denna lag. Det var många socialdemokrater under denna tid som ville gå längre och sterilisera fler. År 1941 antogs en ny steriliseringslag. År 1975 förbjöds dessa steriliseringslagar.
    Vad jag anser om detta är att det var mycket dumt. Sverige ville ha en ökad barnafödelse och för att få det så måste man ju låta alla människor som vill ha barn få skaffa barn? Genom en steriliseringslag hindrar man ju flera par att skaffa barn. Om vetenskapen hade varit mer utvecklad under denna tid hade man vetat att olika sjukdomar inte behöver spridas till sina barn och i sin tur hade då vår befolkningsväxt blivit större. Efter år 1975 blev det en ny steriliseringslag, där får den som fyllt 25 år bestämma själv om den vill sterilisera sig eller inte, ingen ska bli tvingad till det. Denna lag håller i sig ännu idag. Detta tycker jag är bra eftersom även om man har ett funktionshinder eller liknande så har du rätt att bestämma över din egen kropp, ingen annan ska få göra det!
    Något som bara dök upp i mitt huvud är att när man var liten fick man ständigt höra: ”Alla är lika mycket värda och ska behandlas lika”. Men varför blev det då såhär? Ska inte alla följa detta råd istället? Denna steriliseringslag lag som fanns under det tidiga 1900-talet bryter ju faktiskt mot demokratin som råder i vårt land, ”alla är lika mycket värda och har exakt samma rättigheter”.

    Något som jag även skulle kunna nämna var att många av de som blev steriliserade blev det på ett mycket felaktigt sätt och även av tvång. Många blev skadade och fick infektioner, vissa dog till och med av det.

    http://www.katoliknu.se/html/artcl_sterilisering.htm
    http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19750580.HTM
    http://www.ragnhild.com/hs1900/artiklar/idetlillalandetsverige/Sterilisering%20i%20Sverige.pdf
    http://www.nkmr.org/socialdemokratiska_kvinnor_gick_i_braschen_for_steriliseringslagarna.htm
    http://www.riksdagen.se/templates/r_page____275.aspx
    http://www.ragnhild.com/hs1900/artiklar/idetlillalandetsverige/minska.pdf

    SvaraRadera