torsdag 17 mars 2011

Förädling genmodifiering + ekologiskt alternativ

En gen är en biologisk kod. Det finns gener i människor, djur och växter, som bestämmer egenskaper och utseende.
Vissa bönder sparar sina grödor som har den bästa kvaliteten för att framtida grödor ska ärva de bra egenskaperna när de planteras om. Men det finns en ny teknik som är inne på samma spår, alltså att använda de bästa egenskaperna hos allt levande. Denna nya teknik kallas genmodifiering.
Genmodifiering är ett slags expriment som vetenskapsmän försöker använda. Det går ut på att förändra organismen så att den fungerar bättre eller får nya egenskaper. Man kan t.ex genmodifiera en grönsak så att den håller längre utan att ruttna. Det handlar om att överföra en ny gen till de redan existerande generna. Allt levande har vissa gener som kan överföras till varandra, men ju mer olika arterna är, ju svårare är det att para ihop olika gener.


Det finns många debatter om genmodifiering och om det borde få användas. Vissa är oroliga att djur och växter som är genmodifierade kommer föra med sig farliga ämnen till människan när vi t.ex äter köttet, dricker mjölken eller äter grönsaken.




Om det forstätter såhär kan det missbrukas, och foster kommer bli förandrade innan de ens är födda. Människor kommer bli beroende att ändra och förbättra till perfektion. Det är nästan som att förandra kvaliteten på sitt ofödda barn. Men såklart har det både positiva och negativa effekter.

3 kommentarer:

  1. I tusentals år har människan använt förädling och naturligt urval av växter och djur. De djur som är bäst anpassade för naturen de lever i lyckas överleva och sprida sina gener vidare. På så sätt finns urvalet naturligt i naturen. När vi använder oss av förädling korsar vi djur eller växter som har de egenskaper vi vill ha. Det tar lång tid att använda sig av förädling och man vet inte om man får det resultat som man vill. Genmodifiering innebär att man ändrar arvsmassan, DNA, i organismer för att få fram bättre egenskaper. Det kan exempelvis vara att göra en växt mer tålig mot kyla. Genmodifiering gör att man snabbt och enkelt kan få grödor med de egenskaper man vill, men vi vet dock inte vilka konsekvenser som finns med att äta GMO, genetiskt modifierade organismer. Genmodifiering är en relativt ny metod och man har därför inte hunnit undersöka om det finns långsiktiga risker med att äta genmodifierad mat (allt ovan från GEO-boken och wikipedia). Det finns argument både för och emot genmodifiering (genmodifierad.blogg.se). Eftersom man kan göra grödor resistenta mot skadedjur skulle man inte behöva använda lika mycket bekämpningsmedel, vilket skulle vara bra för naturen. Man skulle även kunna öka näringsvärdet i maten och grödorna skulle kunna anpassas efter området de ska odlas på, så att det blir lättare att odla.
    När de genmodifierade grödorna sätts ut i naturen sprids de lätt och korsas med de naturliga växterna. Vi förlorar då vår kontroll och man vet inte hur mycket växterna skulle förändra ekosystemet (enligt nyfikelvital.org).

    Ett argument som många använder för genmodifierad mat är att det skulle leda till att fler kan äta sig mätta. Det tror tyvärr inte jag skulle ske. Det finns redan tillräckligt med mat för att alla på jorden ska kunna äta sig mätta varje dag, men den är snedfördelad. I många länder har endast de rikare bönderna råd med genmodifiering. På så sätt skulle de rika bli ännu rikare och de fattiga bönderna skulle inte kunna försörja sig eftersom ingen vill köpa deras varor.

    Det finns även många etiska dilemman med genmodifiering. Har vi rätt att förändra de naturliga egenskaperna i djur och växter? Vi har ju alltid påverkat naturen genom förädling, så var går egentligen gränsen för vad som är tillåtet?

    Källor:
    GEO-boken
    http://www.nyfikenvital.org/?q=node/982
    http://genmodifieradmat.blogg.se/index.html
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Genetiskt_modifierad_organism

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig riktigt tvekat på vetenskapen, då forskarna gett oss svar på en hel del frågor. Visserligen har mycket ont hänt på grund av vetenskapen, som till exempel atombomben, men jag tror inte att genmodifierad mat kan klassas in som ett grovt misstag.
    De största problemen med genmodifierad mat är etiska. Maten får ju, som ni tidigare nämnt, gener från andra organismer i syfte att förbättra. Tyvärr kan ett äpple som en hindu äter vara full med material från en gris – och det är ju starkt emot deras religion att få i sig fläskkött. Dessutom, kan material från t.ex. jordnötter införas i äpplet och det kan bli livsfarligt för en allergiker. 1, 2
    Den största skepsisen till genmodifierad mat tror jag ligger i rädslan för något nytt. Jag tror att det är ett mänskligt beteende, att göra motstånd mot det man inte känner till. Eftersom forskarna inte riktigt vet följderna, då vill inte ”vanliga människor” (som t.ex. vi i SP10D) ta risken och prova på något okänt. Dessutom tycker vissa att genmodifierad mat är ”onaturligt”, det går över gränsen för äkta plantor. En art är en art, en annan art är en annan, och de bör inte blandas. Punkt slut. 3

    Men jag vill ge ett exempel på en vara som blivit genmodifierad. Ris, ”det gyllene riset” har fått mycket uppmärksamhet i media. Då har betakaroten injicerats i riset. Betakaroten är grunden till A-vitamin, som skyddar mot främst blindhet och nattblindhet. Det är betakaroten som ger riset dess gula färg. Eftersom ris är en basvara i många fattiga länder i t.ex. Afrika, har riset en potential att ge dem en mer växlande kost så att de inte får bristsjukdomar. ”Det gyllene riset” är alltså praktiskt på många sätt och vis. Det minskar inte bara risken för bristsjukdomar, utan en mindre portion behövs för att mätta magar. Riset kan på fem generationer mätta 100 miljoner människors magar, och tillskottet av betakaroten finns med genom alla generationer.
    Visserligen måste det gyllene riset ätas tillsammans med en bladgrönsak för att få full effekt, och just den bladgrönsaken har på senare tid blivit allt svårare att få tag på. Men det gyllene riset är ett utomordentligt bra exempel på att genmodifierade produkter kan förbättra maten i världen. 4, 5

    1 http://skolarbete.nu/skolarbeten/genteknik-7/
    2 http://www.fil.lu.se/files/studentinfo1282.pdf
    3 http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=36052
    4 http://www.dn.se/ledare/kolumner/hinderbana-for-det-gyllene-riset
    5 http://genteknik.sandboxen.net/metoder/37-gm-vaexter/181-det-gyllene-riset.html

    SvaraRadera
  3. Det finns ekologiska alternativ till att förbättra skördar, då främst för att öka tillgången på mat och inte avla fram nya egenskaper. Detta har man gjort i en stad i Guatemala. Genom att varva mellan skogsbruk och jordbruk, växla mellan olika former av växter och hålla odlingsjorden aktiv genom att behålla vegetationen året runt. På en ekologisk odling får man inte använda olika kemikalier vilket betyder att man inte kan använda sig av bekämpningsmedel mot insekter, man odlar då istället fram andra insekter som bekämpar insekterna som förstör odlingarna. Exempelvis odlar man fram nyckelpigor om man vill bekämpa bladlöss. Ökningen av organiska ämnen har gynnat jorden, den är nu mer resistent mot torka och skyfall.

    GEO
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Vegetation
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Nyckelpigor

    SvaraRadera