söndag 20 mars 2011

Produktion av mat- Fiske

produktionen i världshaven är inte jämnt fördelad. Intill flodmynningarna, rev och där havsströmarna möts är haven som allra mest produktiva. Där sker stora delar av det kommersiella fisket i världen. Grunden i havens produktion börjar med en fotosyntes i flytande växtplankton i ett skikt ner till ca 200 m. Växtplankton gör sedan föda till djurplankton som i sin tur blir föda till sill, lodda och torsk. Produktionen i vissa delar av haven är lika stora som i ett intensivt drivet jordbruk.

Haven som ligger utanför New Foundland, Nordnoges kuster och runt om Antarktis är områden som har mycket hög växtplanktonproduktion. I dessa vatten möts varma och kalla havsströmar som gör att näringsrikt vatten pressas upp mot havsytan. Globalt sett så delas världshaven in i olika fångsområden. Den allra största fångsten är norra stilla havet utanför Japans kuster, och därefter storleksmässigt norra Atlantens fångstområde.

Världens samlade fiskfångster ligger omkring 100 miljoner ton per år,varav cirka 10 miljoner ton är sötvattensfisk eller odlad fisk. Anchoveta är den fiskart som det fiskas mest av i de stora världshaven, närmare 10 miljoner per år.
Sötvattensfisken fångas i stora mängder av i Kina, Indien, Ryssland, Filipinerna och Indonesien. Sötvattensfisken är en viktig proteintillskott för stora befolkningsgrupper som inte har någon tillgång till fisk från havet. I takt med att länderna industrialiseras håller vatten kvaliten på att ändras med minskade fångster som ett stort problem. Den mest ledande fiskenationen i världen är kina med stor del av sötvattensfisk. Men Norge är den allra största fiskenationen med fångster på nästan 100 miljoner ton fisk per år. Detta gör risken stor att världshavens mängd av vild fisk kommer att kollapsa. Utfiskningen som är hotad av även utsläpp och föroreningar som exempelvis olja. De viktigaste platserna där "yngelplatserna" finns ligger i de kustnära områdena som är starkt förorenade. Även fast myndigheterna kommit överens om fiskestopp så kan fisken inte återskapa sig eftersom deras så kallade "barnkammare" är förstörda. Eftersom att fisken är en sån viktig proteinkälla för över en miljard människor, främst i Asien, Så om havsfisket slår ut så är det stor risk att dessa människor kommer att drabbas av svält.

Här är naturskyddsföreningens tio krav som krävs för ett hållbart fiske:
  • Beskattning och förvaltning av fisk och skaldjursbeståd som baseras på försiktighetsproncipen och hänsynen till fiskarternas funktion i det naturliga ekosystemet.
  • Utfiskningen av haven ska stoppas genom att fisketrycket minskas till vad bestånden lågsiktigt klarar av. De nivåer som rekommenderas av internationella havsforskningsrdet ska tillämpas.
  • Flera års förvaltning av fiskbestånd ska tillämpas för långsiktigt beskattning och uppbyggnad av bestånden.
  • Fisket på fiskungar ska stoppas. Endast lekmogna fiskar får fångas.
  • Fiskeflottans storlek och kapacitet ska minskas så att den anpassas till den befintliga fiskresursen.
  • Marina skyddade områden ska inrättas med uppgift att skydda fiskbestånd från fiske.
  • Trål- och snörpvadsfisket ska flyttas ut från kusten. Allt bottentrålfiske som inte miljöprövats ska avvecklas.
  • De skadliga subventionerna till det stora ska avvecklas. Det är fel att använda skattepengar till att föröda fiskbestånd.
  • Yrkesfisket ska stimuleras till ett hållbart nyttjande av resurser genom engagemang för miljöcertifiering.
  • Regeringen ska fortsätta verka för att EU:S gemensamma fiskepolitik implementeras på ett som leder till att fiskebestånden återuppbyggs och fisket sker på ett långsiktigt hållbart sätt.

Jätteräkor:

Idag kan man få tag på jätteräkor i frysdiskarna. Till skillnad mot vanliga räkor så odlas jätteräkor fram i dammar i tropiska och iblans subtropiska områden. När man odlar jätteräkor så lägger man dammar där det tidigare har varit mangroveskog(fröväxter). På tjugo år har hälften av världens mangroveskog skövlats bort, oftast för att ge plats år räkodlingarna. Odligarna bidrar till utfiskning av haven eftersom de matats med fiskmjöl. I de områdena med räkodlingar så drabbas lokalbefolkningen hårt pga. odlingformen behöver stora landarealer men inte mycket arbetskraft. På många ställen sker tvångs på jordägare för att tvinga dem sälja sina markområden till räkodlarna. De som stannar kvar får brist på vatten som blir förorenat med salt och bekämpningsmedel.

Källor: GEO-boken sida 206-208. http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/hav-och-fiske/vara-krav/.

2 kommentarer:

  1. Jag har valt att kommentera utfiskningen som Ettan nämner i inlägget. Detta är ett stort problem då vi just nu äter rekord mycket fisk. Ungefär en tredje del av fiskbestånden är nedfiskade vilket blir ett problem då många är beroende av fisk som råvara vilket också Ettan nämner i sitt inlägg. Det kan också bli problematiskt för många u-länder som är beroende av inkomsterna som de får från exporten av fisken och om områdena är nedfiskade så mister de sin inkomst från exporten, vilket kan leda till ekonomiska problem i landet.

    Att vi äter mycket fisk idag är en bidragande faktor till att fiskbestånden blir nedfiskade för när vi människor efterfrågar mycket fisk så fiskas det mycket. För att kunna förhindra att områden blir nedfiskade så kan man jobba mer för miljömärkning av fisk, detta gör att förutsättningarna för att vi ska kunna fortsätta fiska blir bättre även på långsikt. Till exempel är ett krav för KRAV-märkt fisk att fisken ska fångas i bestånd som inte riskerar att bli nedfiskade inom en snar framtid och detta gör så att risken för att beståndet ska bli nedfiskat även i framtiden minskar. Ett krav för MSC-märkt fisk är att fiskets påverkan på havsmiljön ska vara liten, den inte ska förstöra havsmiljön som i sin tur påverkar fisken.
    Så om vi människor börjar kräva miljömärkt fisk och köper denna istället för den fisken som kanske har fiskats från ett fiskbestånd som riskerar att bli nedfiskat så kommer producenterna börja fiska mer miljömärkt eftersom de är beroende av köparna. Enligt mig är alltså miljömärkning av fisk något som kan vara en del till en lösning av nedfiskningen. Kräv miljömärkt fisk så vi kan fortsätta äta det i framtiden.

    Källor:
    Viktig inkomst för u-länderna: https://www.fiskeriverket.se/vanstermeny/konsumentinfo/globalfiskproduktion.4.64db7e331133fb433ef8000984.html
    Ungefär en tredje del av fiskbestånden är nedfiskade: https://www.fiskeriverket.se/arkiv/pressrumochpublikationer/pressrum/globalutveckling/jordensbefolkningaterrekordmycketfisk.5.7920eb4612b67b1eed280006306.html
    Miljömärkning av fisk: https://www.fiskeriverket.se/vanstermeny/konsumentinfo/miljomarkning.4.28e4ca7c10e9e5e8f9c80002449.html

    SvaraRadera
  2. ”Världens samlade fiskfångster ligger omkring 100 miljoner ton per år.”
    ”Men Norge är den allra största fiskenationen med fångster på nästan 100 miljoner ton fisk per år.” Bara ett litet frågetecken innan jag skriver kommentaren. + att det var väl ändå störst i Norden och inte i världen?

    Förra året dödades 6 människor av hajar, multiplicera den siffran med 12 miljoner så får man på ett ungefär fram hur många hajar som dödas varje år, man räknar alltså med att ungefär 73 miljoner hajar slaktas varje år. Detta har lett till att ungefär en tredjedel av alla hajarter numera är utrotningshotade. Vid USAs kust har detta lett till att det blivit ett enormt överskott av bland annat olika slags rockor, detta i sin tur leder till att bland annat pilgrimsmusslorna, ostron och andra musselarter ligger i riskzonen till att bli utrotningshotade. 97 % av den flerhorniga hammarhajen och tiger hajen beräknas ha utrotats, Andra slags hammarhajar beräknas ha sjunkit med mer än 99 %. Eftersom att så extremt många av hajarna vid USAs kuster blivit utrotningshotade betyder de att de inte längre kan spela sin roll som topprovdjur i havet, detta kommer alltså leda till en kedjereaktion vilket kommer leda till att en oerhörd mängd havsdjur som ligger under hajarterna kommer bli utrotningshotade eller helt utrotade. Min poäng är alltså att man måste drastiskt minska hajfisket för att bibehålla ett hälsosamt ekosystem.

    http://www.sciencedaily.com/releases/2007/03/070329145922.htm
    http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/01/30/shark.finning/index.html?hpt=C2
    http://www.mesa.edu.au/seaweek2005/pdf/infosheet04.pdf

    SvaraRadera